Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2013

Herzu 2013-2

Dette er en av nyhetene på Vinmonopolets mai slipp. Den er verd å legge merke til for selv om jeg har smakt veldig mange gode Riesling viner, legger denne seg lett inn i rekken av de mer minneverdige.

Familiebedriften Azienda Ettore Germano holder til i Serralunga d`Alba i Piemonte, et kvarters tid med bil fra La Morra. De eier totalt 15 hektar vinmarker hvorav 10 hektar er i Serralunga og 6 hektar i Cigliè og produserer totalt ca. 100 000 flasker per år. Halvparten av produksjonen er hvit og musserende vin.

Familien har eid marker i Serralunga siden 1856, men det var ikke før Ettore Germano begynte å replante vinranken i 1950 at grunnlaget for dagens viner ble lagt. Eiendommen drives nå av Ettores sønn, Sergio, og hans kone Elena. Rødvinene deres dyrkes, med unntak av Pinot Noir, i Serralunga, mens Riesling druene dyrkes ca 50 km lenger sør, i landsbyen Ciglié i Alta Lange regionen. Jordsmonnet her er rikt på kalkstein med et underliggende lag av «Pietra di Langa», stein som hjelper vintreet å utvikle mineralegenskaper. Høyden (550m) og det kjølige klimaet i Ciglié hjelper til å utvikle de friske og komplekse aromaene.

Ettore oversikt
foto © Germano Ettore

vinifikasjon
Druene er 100% Riesling Renano (lokal Druene håndplukkes i små kurver som transporteres skånsomt til produksjonslokalene hvor de presses lett. Mosten fermenteres i 40 dager på rustfritt stål i 15° C, vinen er avkjølt for å motvirke malolaktisk fermentering. Vinen lagres videre i 6 måneder på bunnfall i rustfrie ståltanker (ingen batonnage), tappes i mai. Vinen får noe restsødme, ca 5-6 g/l på grunn av den lave fermenteringstemperaturen.

smaksnotater
Etter min mening er det et kvalitetstegn at en vin smaker som den dufter. Og det gjør denne så den monner! Den har en superfin floral duft med litt tropiske frukter og sval friskhet. Den følger opp med den samme karakteren på smak, med litt mer fylde i munnfølelsen av honningmelon og noe tropiske frukter, litt fruktsødme som balanserer fint mot friskheten i vinen. Fint spenn i vinen som gir den god balanse og en fin karakter. God lenge på smakene. Frisk og tørr avslutning.

Temperer vinen til 10-11° C og drikk gjerne til torsk i potetsuppe eller lakseconfit i soppolje.

Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2013

Germano Ettore