Elena Walch Ludwig Pinot Nero 2016

Det lokale Vinmonopolet mitt har ofte noen godsaker på lur. Denne ble anbefalt og falt umiddelbart i smak. Det gjorde heller ingenting at vinen har samme navnet som vår yngste sønn.

–  –  –

Elena Walch var en tidligere arkitekt da hun giftet seg inn i en av de eldste og største vinfamiliene i distriktet Alto Adige. Gården ligger en halvtimes kjøretur sør for Bolsano i Alto Adige/Sûdtyrol i Italias nordligste og største provins. På 1980-tallet produserte regionen hovedsakelig Schiava, en masseprodusert lys rødvin, men Elena ønsket å gå sin egen vei ved å lage kvalitetsviner. Hun fikk en god start med de to familie-eide vinmarkene Castel Ringberg og Kastelaz. Enkeltvinmarks-vinene fra disse markene er i dag ryggraden til vinproduksjonen deres.

Gården har vært i Walch-familiens eie i over 150 år og selv om de eksporterer til land verden over er de fortsatt sterkt forankret i lokalsamfunnet. Herskapshuset «Ansitz Walch» og vinkjellerene ligger i landsbyen Tramin, men de har også enkeltvinmarker spredt over de nærmeste landsbyene. Både vinmarkene og vineriet drives etter bærekraftige prinsipper og i harmoni med naturen. Som 5. generasjon har Elenas døtre, Julia og Karoline, lenge jobbet sammen med moren på gården og i den senere tid har de tatt mer ansvar i vinproduksjonen som i dag er på omtrent 550 000 flasker på 60 hektar med 13 druesorter og 30 forskjellige viner.

Tramin er også kjent som hjemstedet til Gewürztraminer, «den krydrede fra Tramin», og har vært et senter for vinproduksjon i århundrer. Romerne var overrasket over å finne en etablert vinkultur her da de okkuperte Alto Adige i år 15 før Kristus.

fakta
– halvparten av produksjonen eksporteres hvor igjen 50% av dette selges til Italia, resten går til Tyskland, Sveits, USA, Russland og Nederland
– siden 2015 lager de sin egen gjær i sin nye gjæringskjeller
– gode årganger for denne vinen er 2003, 2010 og 2016

Gården til Elena Walch omkranset av vinmarkene. foto ©️ Elena Walch

vinifikasjon
Pinot Nero (Pinot Noir) druene til «Ludwig» kommer fra to mindre marker kjent som Glen og Barleith i landsbyene Pinzano og Montan, 550 – 600 meter over havet, med sør-vestvendt eksponering. En av disse vinmarkene eies av en familie som heter Ludwig, derav navnet på vinen. Vinrankene her er i gjennomsnitt 40 år men noen av de eldste er 70 år gamle. Interessant nok ligger markene i nærheten av en annen fin vingård, Tenuta Kolerhof!

Maserasjonen og gjæringhen skjer på rustfritt stål i to uker, før vinen modnes i 1,5 år på franske barriques (1/3 ny eik, 1/3 brukte, 1 år ) og 1/3 brukte, 3 år). Til slutt modnes den på flaske i 6 måneder før den kommer på markedet.

smaksnotater
Denne Pinot Neroen har lette, leskende smaker av røde bær, lett eiket med toner av vanilje, friske og saftige smaker av plommer, kirsebær, svart pepper og kardemomme. Pent balansert vin med finslepne tanniner og en tørr og lett utgang. Den drikker nok best i sin ungdom, innen 3-4 år. Temperer til 15º C og drikk gjerne til parmesanchips med syltede tomater og parmaskinke. Mmmm!

Elena Walch Ludwig Pinot Nero 2016

Elena Walch