Dom. Pierre de Préhy Petit Chablis 2016

Jeg kom over denne superflotte Chablisen på smaking i går og gikk sporenstreks til Vinmonopolet og kjøpte noen eksemplarer. De skal nytes med innlevelse gjennom sommeren! 2015 årgangen er fremdeles tilgjengelig på VP men selv om 2016 var et av de verste årene på lenge i Chablis, vil jeg allikevel anbefale 2016 spesielt. Den har mer dybde i frukten sammen med god syrestruktur som gjør den spesielt attraktiv.

–  –  –

Jean-Marc Brocard startet med 1 hektar innleid vinmark fra sin svigerfar i 1973, mens hans første vin kom i 1974. I dag har imperiet til Jean-Marc og hans sønn Julian økt til intet mindre enn 180 hektar vinmarker, hvorav 60 hektar er sertifisert økologisk og 40 hektar dyrkes etter biodynamiske prinsipper. Totalt sett produserer de 1,8 millioner flasker vin i året, hvorav 800 000 kommer fra egne vinmarker, inkludert Bourgogne blanc og St.-Bris.

Jeg brukte litt tid på å skjønne at vinene til Brocard gjerne dukker opp med forskjellige gårdsnavn på viner under hans paraply. Grunnen er at han ved oppkjøp av nye eiendommer og vinmarker beholder det opprinnelige navnet på gårdene snarere enn å plassere alt innenfor den allerede omfattende Brocard merkelappen. Derfor står det gjerne; Domaine Sainte-Anne, Domaine Sainte-Claire og Domaine Pierre de Préhy i tillegg til Domaine Jean-Marc Brocard på etikettene. Domaine Pierre de Préhy, og de andre domaines, administreres og vinifiseres av Jean-Marc Brocard.

Når vi først er inne på lett forvirrende variasjoner på et tema, hva er forskjellen på Chablis, Petit Chablis, Premiere og Grand Cru? En forenklet forklaring jeg leste om er at Petit Chablis er for å drikke i godt lag med kjente og ukjente, Chablis drikkes med gode venner, Premier Cru sammen med familien og Grand Cru deles med spesielle vininteresserte, eller du nyter den alene som en god premie. Når det er sagt ville jeg uten blygsel dele dagens Petite Chablis med alle:)

Chardonnay druer fra Brocard. Foto © Eirik Sand Johnsen

vinifisering
Petit Chablis er laget på 100% Chardonnay fra marker som ligger ovenfor Grand Cru Le Clos og er den fruktigste av Chablis-vinene. Jordsmonnet her er dominert av kalktypen portlandkalk. Vinen kaldgjærer i ståltanker ved 18-23 C, ikke kuldestabilisert og ikke fatlagret. Druene presses på pneumatiske presser og fermenteres i rustfrie ståltanker temperert mellom 18° og 23°C. Siden følger utvidet lagring på bunnfallet før omstikking, kun to ganger før tapping.  

smaksnotater
Jeg liker viner med litt ekstra substans, fruktig men balansert med en fin syrestruktur og god lengde på smakene. Denne vinen har alt dette og mer til. Den er slank, med smaker av grapefrukt, lett modne epler, mineraler og lime med en behagelig lang ettersmak. En åpen og lettdrikkelig petit chablis. Serveres kald, 10-12° C og drikkes best nå eller innen 1-2 år. Luftes gjerne 1 time på karaffel før du nyter den. Anbefalt matfølge er fersk kreps, spagetti og blåskjell eller skrei med ertepurè!

Dom. Pierre de Préhy Petit Chablis 2016

Domaine Jean Marc Brocard

PS! Les og lær mer om Chablis på Vinfakta