Dom. Naturaliste Artus Chardonnay 2015

Jeg kom tilfeldig over denne Chardonnayen fra Australia, men det er ikke tilfeldig at jeg nå har handlet inn flere av den. Den er ikke den billigste, ei heller den dyreste, men den er farlig god.

–  –  –

To og en halv times kjøretur sør for Perth finner du Domaine Naturaliste i vindistriktet Margaret River. Vinmakeren, Bruce Dukes, startet gården så sent som i 2014 men har allerede rukket å bli kritikerrost med mange 96-98 poeng fra Decanter samt 20 gullmedaljer og mange trofeer for sine viner. Bruce er utdannet ønolog fra University of California har blant annet jobbet som assisterende vinmaker hos Francis Ford Coppola Winery og ble i 2011 valgt til vest Australias beste vinmaker av Wines of Western Australia. Bruce eier ikke egne marker men henter druene han trenger fra utvalgte vingårder fra regionen. Total poduksjon er omtrent 190 000 flasker.

Artus vinen er laget på en Chardonnay-klone som ble kalt Gingin siden den først ble plantet i dette området av Houghton Winery i 1957. I det varme, maritime klimaet i Margaret River, gir denne druen viner med komplekse sitrus- og tropiske fruktsmaker, sammen med lavt utbytte, god dybde og konsentrasjon.

Vinmaker Bruce Dukes, foto © Domaine Naturaliste

vinifikasjon
Artus er laget på 100% Chardonnay druer som er håndplukket. Drueklasene presses hele og gjæres naturlig og spontant i medium toastede franske Voges og Allier Barriques, 40% nye fat på 228L, før mallolaktisk gjæring og 10 måneders modning på bunnfall.

smaksnotater
Artus Chardonnay dufter av tørt høy og flint. På smak er den en lett og elegant vin med god fylde og fruktighet, som det er en glede å drikke. Fra første munnfull gir den behagelige, klare og fyldige smaker av tropiske frukter, smør, nektarin, fat og nøtte-toner. Sammen med en frisk og god syrlighet er det en balansert vin som oser av kvalitet og gir en god smaksopplevelse. Vinen innbyr stadig til et glass til, det er vanskelig å la være! Temperer til 9-10º C. Vinen kan fint lagres i 8-10 år fremover.

Drikker egentlig veldig bra uten mat, men hvis jeg skulle ha valgt en rett som den kunne ha passet godt til vil det utvilsomt være sjømatrisotto eller stekt isgaltfilet.

Dom. Naturaliste Artus Chardonnay 2015

Domaine Naturaliste