Coursodon Saint-Joseph Silice 2018

I løpet av de to siste årene har jeg blitt mer oppmerksom på Coursodon sine viner, og nylig hadde jeg en smaking med et knippe viner fra nord Rhone hvor dagens vin havnet blant de to beste, selv om det var den billigste av de 6 vinene som ble smakt! Her får du mye vin for pengene med andre ord! (260.-)

– – –

Det var Antonin og faren Jean-Auguste Coursodon som i begynnelsen av 1900 tallet startet familiegården, men det var først da Jérôme Coursodon tok over driften i 1999 at kvaliteten på vinene forbedret seg enormt og som i dag gjør at Domaine Coursodon ansees som en av de ledende vingårdene i St Joseph.

Gården ligger i Mauves omlag en times kjøretur sør for Lyon i det historiske fødestedet til AOP Saint Joseph. Eiendommene er på totalt 17 hektar og strekker seg over de mest prestisjefylte områdene som Mauves, Tournon og Saint Jean de Muzols. 2,5 hektar av vinmarkene går med til å lage Saint Joseph White (10% Roussanne og 90% Marsanne), 13,5 hektar går til Saint Joseph rød (100 % Syrah) og 1 hektar til Vin de France hvit (50 % Roussanne and 50 % Viognier). Totalt er produksjonen på 70 000 flasker per år.

Jérôme produserer generøse, rike, presise og elegante viner som går mer mot den burgundske stilen enn Bordeaux, slankere og med mer integrerte tanniner. Han jobber hardt i markene for å ha det beste utgangspunktet, med respekt for miljøet og er nå også i ferd med å bli HVE-sertifisert.

fakta
– kun 30% eksporteres til England, USA, Tyskland, Sverige, Norge, Japan, Quebec, Ontario, Danmark, Spania og Sveits
– de beste årgangene i de senere år er 2016, 2017, 2018 og 2019
– vinrankene er alt fra nyplantede til 80-90 år gamle

Vinmaker Jérôme Coursodon. foto © Domaine Coursodon

vinifikasjon
Silice er laget på 100% Syrah druer som står i et jordsmonn av Schist og granitt og sør-sørøstvendte vinmarker. Druene sorteres 2 ganger for hånd før de ankommer gården hvor alle drueklasene destemmes og får 18 dagers maserasjon og gjæring i åpne kar, med punch downs to ganger om dagen. Til slutt modnes den 15 måneders på eikefat.

smaksnotater
Nydelig lys med mørke toner på duft, noe som gjenspeiler seg på smak men broderer seg ut og leverer stor fyldig mørk frukt, solbær, bjørnebær, oliven, en silkeaktig balanse, pen syrlighet, lett tanninsk bitt og lett tørr utgang. Alkoholen på 15% er kjennbar, men ikke skjemmende for totalinntrykket, spesielt ikke hvis servert lett kjølig på 14º C og da fra Salto Burgund glass. En flott og kraftig vin som passer til høstens kraftigere retter.

Jeg anbefaler å drikke denne uten å dekantere den, kun med lett lufting i glasset og temperert 14º C. Etter å ha smakt den igjen dag to er den mørke frukten og alkoholen (15%) noe overdøvende. Temperer den helst til 14º C og da til indrefilet av okse. Den kan lagres i opptil 15 år, men Jérôme mener optimalt drikkevindu er 8-10 år, mens vinen ennå har litt ungdom i seg og før de tertiære smakene slår inn.

Coursodon Saint-Joseph Silice 2018

Domaine Coursodon