Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2015

Copain lager mange flotte enkeltmarks-viner med en kjølig, burgunsk, stil. Denne lekkerbisken av en Pino Noir stakk seg spesielt frem under en importørsmaking med sin saftige og friske smaker av røde bær. En vin som festet seg på minnet som en spesielt god vin.

–  –  –

Vinmaker Wells Guthrie begynte sin karriere som smaksprøve-koordinator for Wine Spectator Magazine men hans ønske om å lage egne viner ble etterhvert så sterkt at han flyttet til Frankrike. Her tilbrakte han to år som lærling hos Michel Chapoutier i Rhone og hos Frederic Mugnier og Dujac i Burgund. Vel hjemme igjen i 1999 startet Wells, med hjelp av investoren Jay Thompson, sin egen produksjon av friske, nyanserte og fruktdrevne viner. Det tok ikke lang tid før hans viner ble lagt merke til, spesielt hans Syra fikk den gang de beste skussmål.

Copain spesialiserte seg tidlig på å lage klassiske enkeltmarksviner fra kjølige områder, målet var å lage balanserte, elegante viner som modnet med samme raffinement som en god Burgunder. I starten laget Guthrie store og “voldsomme” viner slik kjøperne i stor grad både har forventet og krevd av Californiske viner. En tur til Burgund og nord-Rhône overbevist ham imidlertid om at han aldri ville greie å lage viner som eldes bra uten å legge om stilen. Det gjorde han, og han forsøker nå å forene fransk eleganse med kjølig California frukt. Dette krever at de er selektive med valg av vinmarker og velger kun de som passerer nåløyet av terroir, kloner og økologisk drift.

Vinmaker Wells Guthrie. foto © Copain

Copain holder til i Healdsburg, en og en halv times kjøretur nord for San Fransisco. Alle vinmarkene dyrkes økologisk på totalt 30 hektar, hvorav 17 hektar eies av Copain og 13 hektar eies og dyrkes av lokale bønder. De fleste vinmarkene hører inn under appellasjonene Anderson Valley, Yorkville Highlands, Russian River Valley, Chalone, og Monterrey, der de to første er de mest fremtredende. Det dyrkes hovedsakelig Pinot Noir, Syrah og Chardonnay som er plantet i åssider der svalende vinder fra Stillehavet gir et kjølig klima. Produksjonen er på 240 000 flasker årlig.

fakta
– vinene eksporteres i hovedsak til England, Norge, Sverige, Tyskland og Japan
– satsningsområdet er Pinot Noir, Chardonnay og Syrah fra Anderson Valley, Yorkville Highlands og Sonoma Coast
– vinrankene er fra 1-20 år gamle
– Copain ble i 2016 kjøpt opp av Jackson Family Wines

foto © Copain

vinifikasjon
Druene til 2015 Tous Ensemble Pinot Noir er hentet fra fire vingårder i Anderson Valley. De ble plukket i kjølige morgener og levert i små kasser til vingården. Druene destemmet og sorteres i små åpne toppfermenteringstanker. Etter gjæring ble vinen overført til nøytrale franske fat og får 9 måneders lagring.

smaksnotater
Ren og saftig sak som er lett å drikke og lett å like. Gode smaker av modne røde bær, plommer, sort pepper, balansert med fint sting i syrestrukturen, tørr og stram utgang. Drikker godt nå, drikker best nå tenker jeg. Sofistikert og lett tilgjengelig hverdagsvin.

Det er svært matvennlige viner som kommer fra Copain, Tous Ensemble med sin lette stil vil gå svært godt til grillet laks eller parmesanchips med syltede tomater og parmaskinke. Temperer til 12-14º C.

Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2015

Copain Wines