Bruno Murciano Cambio de Tercio 2019

Denne herlige og rimelige hverdagsvinen laget på den sjeldne druen Bobal fra Murciano i Spania er en ny favoritt. En farlig innbydende vin som gjør det vanskelig å ikke like, for ikke å si stoppe å drikke.

–  –  –

Bruno Murciano fullførte I 2001 sommelier utdannelsen og reiste til Frankrike og England for å jobbe med på topprestauranter og spare opp penger. Blant annet jobbet han på The Ritz hotel i London som sjefs-sommelier. Endelig i 2005 hadde han spart nok til å kjøpe en 8 hektar gammel vinmark med Bobal i hjembyen Caudete de las Fuentes en times kjøretur vest for Valencia. Den første årgangen kom ikke før i 2010, Bruno brukte tiden til å nøye kartlegge data og informasjon på planter og jordsmonn for å få det beste grunnlaget for markene sine. Bruno har også med seg sin bror, Jose Luis, som er utdannet ønolog med lang erfaring på hvordan man jobber bærekraftig og med lav intervensjon i markene og i kjelleren. Ingen kjemiske produkter brukes, her jobbes det etter biodynamiske prinsipper.

I dag eier brødrene 10 hektar vinmarker men har i tillegg langsiktige avtaler på 20 hektar til med naboer og familie. De produserer mellom 40 og 60 000 flasker avhengig av utbytte fra markene. Hovedfokuset er å produsere vin på den lokale Bobal druen, men de jobber også med andre lokale druesorter som Marisancho, Macabeo, Malvasia, Merseguera, Moscatel & Tardana, Crujidera, Garnacha, Moravia, Royal & Tintorera. De har i dag 9 forskjellige viner, men Bruno forteller at de jobber med noen nye prosjekter hvor to nye viner fra Alicante laget på Monastrell vil bli sluppet i mars 2021. Og i tillegg, litt lengre frem i tid, vil de også slippe deres egen Cava.

Cambio de tercio betyr «en endring», noe som reflekterer arbeidet Bruno og hans bror Jose gjør og har gjort på gården. De ønsket å lage en «Vino de trago Fácil», en lettdrikkelig vin. Noe de har lykkes med for det er en urovekkende lettdrikkelig vin, jeg har ikke før satt ned glasset før ønsket om å løfte det igjen er der.

fakta
– kun 20% av produksjonen eksporteres og da i hovedsak til England, Sveits, Finland, Norge, Sverige og Polen
– de beste årgangene har vist seg å være 2012, 2016, 2018, 2019 og 2020
– vinrankene er i gjennomsnitt 85 år gamle

Bobal-vinmarker hos Murciano.  foto ©️ Murciano

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Bobal fra vinmarken Las Brunas på 6 hektar som ligger utenfor Valencia på 900 meter over havet. Vinstokkene her er 85 år gamle og jordsmonnet er av leire, kalkstein og sand. Alt gjøres for hånd, kun når de skal vende jorden bruker de maskiner. Gjødsling som blir brukt er gamle rester fra vinproduksjonen og de har godt med «cover crops» som er blomster og grønnsaker som vokser sammen med vinplantene. Dette er for å gi større biodiversitet i vinmarken og for å forhindre erosjon.

Innhøstingen gjøres fra midten av september og til begynnelsen av oktober. Druene får 2 dagers pre-kaldmaserasjon på 2º C. Deretter destemmes druene etterfulgt av 3 nye dager med skinnkontakt. Den får naturlig gjæring i temperaturkontrollerte tanker av rustfritt stål før vinen modner i 9 måneder på brukte (3 år) franske 500 liters eikefat. Til slutt får den 3 måneder på flaske før den selges.

smaksnotater
Cambi de Tercio er en fruktig og saftig vin med leskende, nesten perlende, lette smaker av røde bær, kirsebær, noe krydder og lakris med en tørr og fin utgang. Elegant vin med florlett tyngde i frukten og et godt syrlig midtparti og utgang som lesker innbydende. En spesielt god vin til 210.- kr. Dette er en ferskvare og bør helst drikkes innen et år eller to, temperert til 12-14º C. Drikkes gjerne til grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananas.

Bruno Murciano Cambio de Tercio 2019

Vinos Bruno & JL Murciano