Biecher & Schaal

Schaal wines

At ikke denne produsenten ikke har importør i Norge er vanskelig å skjønne, jeg har smakt hele rekken av vinene hans ved flere anledninger og har sjeldent smakt så imponerende viner.

Vingården Biecher & Schaal ble startet så sent som i 2011 av Olivier Biecher og Julien Schaal. De holder til i den historiske landsbyen Saint Hippolyte, ca. 20 minutters kjøretur nord for Colmar i Alsace. Schaal har også en vingård i Sør Afrika, men det er i Alsace magien oppstår. Jeg smakte alle fire vinene avbildet over og alle kunne bli nevnt som svært gode, men det er Altenberg og Thann vinene som står igjen som de eksepsjonelt beste.

Julien og Olivier kommer begge fra Saint Hippolyte, Julien har med seg lang erfaring med vinmaking i Burgund, Rhône, Libanon and Sør Afrika, mens Olivier kommer fra Biecher & Fils som er en av de fem største produsentene i Alsace og har laget vin siden 1776. Alle druene til Olivier og Julien er håndplukket og det helt spesielle er at alle druene til produksjonen deres kommer utelukkende fra Grand Cru klassifiserte vinmarker.

Schaals prod.lokaler-
Biecher & Schaals produksjonskjeller, foto © Biecher & Schaal

fakta
– alle vinene selges hovedsakelig til Danmark, Sverige, Finland, Storbrittania og USA.
– druene sorteres nøye og presses med pneumatisk presse i minimum 12 timer
– produksjonen er på 50 000 flasker årlig på 12 hektar vinmarker.
– 2015 rapporteres å være det beste året for vinene hans så langt.

Biecher & Schaal Rangen de Thann Grand Cru 2014

Grand Cru Rangen er den eneste vinmarken i Alsace som består av vulkanske bergarter. Den 35 år gamle vinmarken er den bratteste i Alsace (60°) og ligger på 320-450 meters høyde med blikket vendt mot sør. Det sier seg selv at å jobbe i markene her er svært krevende og foregår kun for hånd.

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% Riesling druer. Vinen gjærer naturlig i 2 måneder i rustfrie ståltanker, og modnes videre i 6 måneder, også på ståltanker. Totalt 1600 flasker er produsert av denne.

smaksnotater
Dette er snop for voksne som setter pris på spesielt gode viner. Vinen fyller munnhulen med superfine og komplekse smaker av liche, grapefrukt med en undertone av sydhavsfrukter men samtidig er den frisk, lett og behagelig med fint syrlig innslag mot slutten. Intet mindre enn pur glede å drikke denne. Vinen kan potensielt lagres i opptil 20-25 år i en god kjeller eller vinskap.

Rangen er ennå ung men kan nytes alene etter å ha blitt luftet i 3-4 timer, eller drikk den gjerne til skrei med ertepure eller grillet tunfisk med gnocchi. Temperer vinen til 10° C.

Biecher & Schaal Altenberg de Bergheim Grand Cru 2013

Den 55 år gamle vinmarken, Alten Berg, ligger på en 330 meter høyde like utenfor middelalderbyen Bergheim. Markene her har et varmt mikroklima, med svært stabil temperatur og luftfuktighet. Jordsmonnet består av fossilrike kalk- og marlforekomster med mergel og sand, ofte rødlig, veldig steinete og grunn dybde, men med ganske god vanntilkomst.

vinifikasjon
Altenberg får 2,5 måneders naturlig fermentering på rustfrie ståltanker og modnes videre i 6 måneder, også på ståltanker. Ingen sulfitter tilsettes før neste vår, resultatet er en vin med mindre følsomhet for oksidasjon og blir mye mer aromatiske. Omtrent 3000 flasker er produsert av denne.

smaksnotater
Komplett nydelig vin med deilig kjølig, fyldig og leskende smaker av honningmelon, akasiehonning, bakte epler og en fin avrundene syrlighet. Jeg hadde vært komplett lykkelig om jeg kun hadde denne vinen i vinskapet! Lufter du denne 3-4 timer på karaffel åpner den seg til glede for den som har den i glasset, men har du flere flasker og god tid anbefales det å lagre de i 15 + år! Drikk temperert til 10° C

Drikk den til gåselever eller sjømatrisotto.

Biecher & Schaal