Balthasar Ress Hattenheim Nussbrunnen Riesling Spätlese 2001

Ress Nussbrunnen 2001

For en flott vin! Sa jeg flott? Jeg mente stunning! Det er ikke hver dag en kan få fingrene i en 13 år gammel hvitvin på Vinmonopolet. Ikke bare er den 13 år gammel, men den er også et klassisk eksempel på en vin som har kommet inn i et stadie av opphøyelse og pur glede.

Weingut Balthasar Ress er en av de større, familieeide, vinprodusentene i Rheingau. Balthasar Ress startet selv gården i 1870 som restauratør og etter hvert som vinmaker i byen Hattenheim, et kvarters kjøretur fra Rüdesheim. Eiendommen er også en av de opprinnelige VDP medlemmene og har per i dag 46 hektar vinmarker, blant annet i Berg Schlossberg, Marcobrunn og Nussbrunnen. De produserer omtrent 200 000 flasker vin per år.

Christian Ress, 5. generasjon Ress, tok over ansvaret for driften av gården i 2010 med en visjon om å løfte eiendommen opp blant de beste i Rheingau. I 2009 investerte familien mye resurser og tid i forbedring av både kjellere og vinmark, mesteparten av vinene spontanfermenteres og får minimal filtrering. Ress har alltid laget supre søte viner men siden 2010 har Christian sammen med hans ønolog, Dirk Würtz, et mål om også å bli ledende innen tørre viner. I prosessen legges produksjonen om etter organiske prinsipper for å lage en mer stedsekspressive viner.

Ress_Rudesheim1
Berg Rottland markene utenfor Rudesheim am Rhein, foto © Balthasar Ress

Hattenheim Nussbrunnen har VDP og Grosse Lage betegnelse som tilsier at vinen herfra er klassifisert øverst på rangstigen. Vinmarken Nussbrunnen er oppkalt etter en brønn på området som en gang var omgitt av nøttetrær. En kilde som fortsatt er synlig i dag. Markene her ligger på 87 meter over havet, har en sør-sørøst eksponering, og er godt beskyttet mot kulden og nordavinden. Jordsmonnet de 30-40 år gamle vinrankene står i er av sandholdig leirjord, løs tertiær mergel og løss. Vannforsyningen til markene er gode og gir jevnt god vannbalanse selv i tørre år. Druene herfra er av topp kvalitet og gir eksepsjonelt gode viner.

vinifikasjon
Hattenheim Nussbrunnen har ikke fått noen maserasjon men 4 ukers fermentering på rustfrie ståltanker. Den er spontanfermentert og lagret 6 måneder på temperaturkontrollerte rustfrie ståltanker med så liten eksponering for oksygen som mulig for å bevare fruktaromaene. Til nå har altså vinene som ennå ikke har blitt konsumert, fått 13 år på flaske!

Ress_modne druer
Modne Rieslingdruer, foto © Balthasar Ress

smaksnotater
Vinen har kun 8% alkohol og skulle falle rett inn i kategorien dessertvin, men selv om den er søt er den samtidig utrolig elegant og lett. På duft er det en søt og frisk duft av mango sammen med moden melon. Det første som slår meg er at denne har en silkeaktig balanse opphøyd av en slepen, men frisk syrlighet som bærer vinen over vidder og fjell! Det er en flaske med gyldent gull, intet mindre. Evig lang nytelse, jeg får ikke nok etter en flaske. Det må flere til. Stadiet av nytelse må oppleves igjen, jeg betaler gladelig 295.-kr for denne vinen både en og to ganger til! Vinen er absolutt drikkeklar nå, men kan tåle 6-7 års lagring til.

Vinen er perfekt match til Indisk kyllingsuppe, Ingers blå og som anbefalt av vinmaker Dirk Würtz under et møte i Oslo, grillet oksesteik, kun kjøttet uten tilbehør, vin og kjøtt! Temperer vinen til 9-10º C.

De beste årgangene er regnet for å være; 1990, 1996, (1998), 2001, 2004, 2008, 2012 og 2013. Jeg fikk smake 2012 årgangen av denne vinen like før artikkelen ble ferdig, en årgang som er strammere og lettere i stilen. Den er friskere og med noe mindre sukker (68gr mot 88gr), men også med mindre tyngde i frukten. Ikke så rart kanskje siden den er purung ennå, men jeg aner at det store spekteret som 2001 årgangen har, ikke er helt den samme i 2012.

Kart over Ress sine vinmarker

Balthasar Ress Hattenheim Nussbrunnen Riesling Spätlese 2001

Weingut Balthasar Ress