Weiser Kuenstler

Jeg ble for 3 år siden kjent med produsenten, Weiser Künstler, gjennom den fantastiske vinen Enkircher Ellergrub. En bedre vin til blåskimmelost skal letes lenge etter.

For kort tid siden var jeg så heldig å få tilsendt vinene under til en smaking. Smakingen bekreftet hvor stort savn det er å ikke finne noen av Weiser Kuenstlers viner på vinmonopolet lenger.

Weiser Künstler laget sin første vin i 2005 og har siden den gang laget viner på 85% upodete vinstokker som er 50 til 100 år gamle. På 3,5 hektar vinmark produserer de viner på 100% Riesling druer. De bruker ikke kjemiske midler og arbeider for hånd i det bratte terrenget på gården ved byen Traben-Trarbach. Byen ligger sør-vest i Tyskland langs Mosel elven.

Enkircher Ellergrub Riesling Spätlese 2008
Ingen maserasjon, 2 mnd fermentering hvorav 1mnd i 1000l eiketønner og 1 mnd i ståltanker. Lagret på ståltanker før tapping på flaske.

Frisk på duft, frisk sødme, ørlite perlende, balansert syre, svak smak av bål, Smøraktig på smak. Eple, sitter lenge.

Enkircher Ellergrub Riesling Spätlese 2009
Ingen maserasjon, 2 mnd fermentering på ståltanker. Også lagret 8mnd på ståltanker før de tappes på flaske.

Fantastisk god vin, frisk og fruktig med smak av sitrus, eple, aprikos og en nydelig mineralitet. Med en frisk syre som balanserer perfekt mot restsødmen sitter smakene uendelig lenge i munnen. Ren nytelse!

Denne 2009 årgangen har mange av de samme gode kvalitetene  som 2007 årgangen, bare enda bedre. Drikkes nå og til 2020.

Strålende til med blåskimmelost (St. Agur) og fiken eller asiatisk mat.

Enkircher Steffensberg Auslese 2010
Ingen maserasjon, 6 mnd fermentering på ståltanker. Videre 8 mnd lagring på ståltanker før tapping på flaske.

Frisk lukt av aprikos, nydelig sødme, balansert syre, deilig smak av aprikos, smøraktig avslutning, Mineralsk, sitter lenge.

Passer til dessert, sorbé.

Gaispfad «Grosse Eule» 2010
Maserasjon, 24 timer, 8 mnd fermentering og videre lagring på eiketønner. Vanligvis tappes vinene på flaske i April/Mai, men «Grosse Eule» tappes i August/September.

Frisk duft av epler og mineraler på duft. Lett på smak, melet, i overkant syrlig og noe mettalisk smak.

Det er mulig å importere vin til privat bruk, men det blir uforholdsmessig dyrt. Det er derfor å håpe at en Norsk importør tar inn vinene fra denne produsenten. Enkircher Ellergrub Riesling Spätlese 2009 spesielt er en juvel og burde bli tilgjengelig for norske ganer.

Aperitif.no

MoselWineblog.com

JancisRobinson.com

Chambersstreetwines.com

Rockss and Fruit

Weiser Kuenstler

tidligere smakt;
Trabener Gaispfad Riesling Kabinett 2008
Enkircher Ellergrub Riesling Spätlese 2007