Weingut Karl-Heinz Gaul

Det neste stoppet på turen tok oss til vingården Karl-Heinz Gaul i Grünstadt, Sausenheim, Pfalz (7/10).

Gården ble i 1993 startet av Karl-Heinz Gaul, men i 2008 måtte døtrene Karoline og Dorothee overta familiebedriften da faren plutselig døde. Begge søstrene gikk på vin-college i Geisenheim på det tidspunktet og fikk en brå overgang inn i den daglige driften. Produksjonen er ikke så rent liten på tross av størrelsen på gården, 120 000.- flasker årlig på de 17 hektarene de eier. Jordsmonnet består stort sett av kalkstein, 70% av druene håndplukkes, 40% av produksjonen er Riesling, 13% Weissburgunder (Pinot Blanc), 11% Spätburgunder (Pinot Noir), resten er St. Laurent, Grauburgunder (Pinot Gris) og Portugieser mm.

I den lille byen Sausenheim er det utrolig nok 15 vingårder, hvorav 4 av produsentene også heter Gaul. To av disse har også hest (Gaul betyr arbeidshest på tysk) som kjennetegn, så en må se nøye på etiketten.

Gården har ennå ingen utbredt eksport, foreløbig kun en søtvin som er tatt inn til Danmark, men de selger godt til lokale restauranter og til den lokale befolkningen som stadig vekk stakk innom gården for å kjøpe med seg vin mens vi var der.

Gaul har ikke en Norsk importør, men det burde de straks få. Bare i år har de gjort seg spesielt bemerket med 4 gull og 1 sølv plassering hos «Chamber of Agriculture» og i juni i år fikk de pris for «Den beste tyske hvitvinen» av det tyske bladet «Capital».

Vinene deres er gjennomgående friske og smakfulle, men hvis jeg måtte plukke et lite utvalg hadde jeg valgt disse ;

Weisser Burgunder Brut 2011. (musserende) Fantastisk fin friskhet, sprudlende med en fint integrert sødme. Jeg er ikke ofte imponert over sprudlende viner, men denne er helt klart et unntak. Vinen er helt fersk og ble tappet på flaske bare for noen uker siden.

Weisser Burgunder Trocken 2010. Veldig frisk hvitvin med en lett smak av melon og eple. Lett syrlig, med middels lengde.

St. Laurent Trocken 2009. Meget god rødvin (Spätburgunder). Fyldig og rund smak av bjørnebær og vanilje, fremhevet smak av krydder, sort pepper. God lengde. En spesielt god vin som jeg ville ha valgt fremfor de fleste andre Spätburgundere jeg har smakt.

Gewürtsraminer Auslese Sausenheimer Hütt 2009. En virkelig godbit av en dessertvin. Superfin sødme med en balansert fruktighet og friskhet som skal letes lenge etter.

Til denne Gewürtstramineren bruker Karoline en spesiell prosess. Stilkene til druene fjernes før maserasjonen startes. Hun lar maserasjonen vare i 6-8 timer før bærene presses. Etter maserasjonen skilles sukker og aroma-molekylene seg på grunn av bær-enzymene som naturlig er i druen. I etterkant av denne prosessen kan du kjenne duften av gule roser.

Cellar Fellar

Wein-Plus.com

Weingut Karl-Heinz Gaul