Weingut Gunderloch

gunderlock-1
foto © Jørund Leknes

Av Jørund Leknes.

Jeg hadde smakt noen viner fra Gunderloch før besøket på gården den 13. september i år, men ikke mange. Gunderlock har kanskje vært best kjent for sine søte viner, men lager nå Grosses Gewächs som ikke står tilbake for noen. Stilen bør passe norsk ganer veldig godt.

Weingut Gunderloch holder til i Nackenheim, øst i Rheinhessen, Rhinen renner forbi like ved. Området er kjent for bratte vinmarker hvor jordsmonnet preges av rød skifer. Sør for Nackenheim ligger Nierstein.

Gunderloch har totalt ca 25 hektar med vinmark, hvor ca 7 hektar er langtidsleie fra en annen produsent. Markene er beplantet med 85 % riesling, men det dyrkes også andre druer som silvaner, gewürztraminer og pinot noir. Årlig produksjon er i størrelsesorden 150 000 – 200 000 flasker. Produsenten har Grosse Lage-marker i Hipping, Pettenthal og Rothenberg. Starten på Nackenheimer Rothenberg kan skimtes over taket når man ser mot porten til Gunderloch. Alle tre vinmarkene ligger som smale østvendte belter i bratte skråninger opp fra Rhinen. Rothenberg er lengst nord og hører til Nackhenheim, mens Niersteiner Pettenthal markerer grensa over til Nierstein og Niersteiner Hipping er den neste vinmarken når man beveger seg sørover.

gunderloch
foto © Weingut Gunderloch

Jeg ble møtt av en mann på min alder som begynte å jobbe hos Gunderloch for to og et halvt år siden. Han forklarte at han synes det var en spennende mulighet å få jobbe for en produsent som gjennomfører et generasjonsskifte. Johannes Hasselbach tok over etter foreldrene Agnes og Fritz for et par år siden. Det skjer tydeligvis stor utvikling. Det står flere store anleggsmaskiner på det som tidligere var en naboeiendom, men som nå er kjøpt av Gunderloch. Der bygges det et større tilbygg til dagens produksjonslokaler.

Jeg ble fascinert av å se at flasker fra så mange andre produsenter stilles ut i smakelokalene. Her kunne jeg blant annet skimte Silex, Taittinger Comtes de Champagne, Keller Hipping og Schätzel Pettenthal. For meg vitner det om en nysgjerrighet på hva andre produsenter gjør. Benjamin fortalte dessuten at det var en måte å vise takknemlighet til produsenter som Keller og Wittmann som har bidratt til å sette Rheinhessen på kartet.

gunderlock-flsk
foto © Jørund Leknes

Stil
Gunderloch lager slanke, presise og friske terriorpregede viner. Jeg kan i farten ikke huske å ha drukket GG under 12 %, men Hipping GG 2015 fra Gunderloch ligger faktisk på 11,8 %, uten at det skyldes høy restsødme. Tidligere var Gunderloch best kjent for søte viner, men nå lager de GG-er som ikke står tilbake for noen. De søte vinene er fortsatt av svært høy kvalitet. For de søte vinene kommer druene fra Rothenberg.

Eik
De fleste vinene fermenteres i rustfri stål, men på GG brukes det gammel eik. De bruker det tyskerne kaller stück, altså fat på 1200 liter. Det kan være at flere rieslinger vil få eik etter hvert, men det tar tid å bygge opp fat. Fatene kjøpes nye og brukes i ca tre år til silvaner før de brukes til riesling. Derfor har silvaneren et mye tydligere fatpreg enn rieslingene, da den fermenteres i ny eik. Jeg ser at det står ståltanker i beskrivelsen på vinmonopolet.no for Rothenberg GG, men det ble sagt under besøket de fermenteres på eikefat.

Jeg fikk smake totalt 12 viner, alle fra 2015-årgangen. Under følger notater for noen av vinene. Likte veldig godt å prøve de tre GG-ene mot hverandre, da det tydelig viser forskjellene i terroir. Det er ingen forskjeller i vinifikasjon mellom dem.

grunderlock-flsk2
foto © Jørund Leknes

Hipping GG 2015
Årlig produksjon på ca. 1000 flasker. Lettere enn andre Hippinger jeg har smakt. Kjølig steinfrukt og sitrus på nesen. Nerven i munnen har noe til felles med ung chablis, men dette er mye lettere. Syrefest med sitrus og knust flint. Bare 11,8 % alkohol.

Pettenthal GG 2015
Årlig produksjon på ca. 3000 flasker. Kjølig steinfrukt dominerer på nesen. Litt åpnere enn Hipping. Ren, slank og elegant.

Rothenberg GG 2015
Årlig produksjon på ca. 4000 flasker. Litt større bredde enn Hipping og Pettenthal. Her er det sitrus, grønne epler, knust flint. Mer floral enn de to foregeånde, men likevel preget av kjølig frukt. Juicy, fresh og elegant. Høyere konsentrasjon enn Hipping og Pettenthal. Min favoritt av GG-ene.

Rothenberg Auslese GK 2015
100 % botrytiserte druer og oeschle-nivå som er høyt nok til at de kunne solgt dette som BA. Selv om dette er svært søtt sikrer et høyt syrenivået balanse. Kompleks nese preget av steinfrukt, appelsinskall og nektar og blomster. Syrlig finish og med en ettersmak som varer svært lenge.

Dette er en produsent jeg kommer til å følge i årene som kommer. Stilen bør passe norsk ganer veldig godt.

Jeg skulle videre med tog til Worms, og Maria som er kona til Johannes spurte om jeg ville sitte på til togstasjonen da hun skulle i samme retning. Denne avslutningen ble en bekreftelse på en generøsitet som jeg opplevde gjennom hele besøket.

Gunderlochs viner på VP

Weingut Gunderloch