Weingut Braun

Weingut Braun__1
For en måneds tid siden fikk jeg, i regi av Tysk Vininformasjon, besøkt en rekke vinprodusenter i Tyskland. I byen Meckenheim (20 minutters kjøretur fra Bonn), i Pfalz, fikk jeg gleden av å stifte bekjenskap med Martin og Michael Brown, to brødre som nå driver familiebedriften Weingut Braun.

Braun har 2 separate vinmarker, en i Meckenheimer Spielberg (23 hektar) og en i Ellerstadt (15 hektar). Totalt har de 38 hektar vinmarker og produserer 280 000 flasker i året hvorav 35% er Riesling, 25% Weisburgunder, Chardonnay, Grauburgunder, og 10% Spätburgunder. De bruker både fransk og tysk eik, men som mange andre tyske vinbønder går de mer og mer over til tysk eik (Pfälzer) ettersom kvaliteten på den bare blir bedre og bedre.

Martin og Michael Brown_
Martin og Michael Brown

Braun er foreløbig en relativt ukjent produsent utenfor Tyskland, men det er under endring. De høster mange lovord og har fått mange priser for sine viner de siste årene. 60% av salget av vinene til Braun er til lokale, private, kunder som kommer innom gården, 30% er til butikker og restauranter i Tyskland, mens kun 10% eksporteres til Nederland, Belgia og England. Du finner ikke Braun sine viner på Vinmonopolet ennå, men det håper jeg importøren, Ekjord, vil gjøre noe med snart. Spesielt gode synes jeg vinene som er beskrevet under var.

Fields
foto: Weingut Braun ©

Ellerstadter Kirchenstück Riesling Spätlese trocken 2012
Etter at druene ble høstet i midten av oktober, har de fått 3 måneders maserasjon i ståltanker og nye 3 måneders lagring på stål, før de havnet på flaske.
Fin floral på duft. Aromatisk fin og rund vin med god mineralitet. God munnfølelse, frisk og god vin. Passer til lettere salater, kylling og kalkun.

Grauburgunder 2punkt0 trocken 2012
Dette er en enkletmarksvin som er fermentert på 100% franske eikefat, med 6mnd lagring på stål. Tappet på flaske i juni 2013.
Mineralsk på duft. Absolutt en kvalitetsvin med veldig god balanse og dybde. Fine florale toner, sitter lenge, behagelig syrestruktur. Ennå ung vin som drikkes best om 5 mnd og innen 2-3 år.
Grauburgunder har noe mindre syre enn Riesling og foretrekkes oftere og oftere enn Riesling til mat i deler av Tyskland. Passer til kraftige oster og pasta med ostesaus.

Tastingroom_
Tastingrommet

First Glas trocken 2011
Dette er en blandingsvin som består av 1/3 Spätburgunder, 1/3 Cabernet Sauvignon og 1/3 Dornfelder. Den er lagret i 18 mnd på eik, 225 liters og 500 liters fat. Tappet på flaske i Juni 2013.
Fin kjølig frukt på nesen, med mørke krefter som lurer under overflaten. På smak kom de mørke kreftene bedre frem og jeg kunne formerlig smake de forskjellige lagene med druetyper. Mykheten til Spätburgunderen, strukturen og tanninene til Caberneten og den røde bærsmaken av frukten til Dornfelderen. Det fine tanninske bittet gikk i fin balanse mot en lett syrlig og mørk smak av jordbær, bringebær og solbær. Utrolig fin balanse og lengde på denne vinen.

Spätburgunder 2punkt0 trocken 2011
Denne er laget av spesielt utvalgte druer og har fått 18 måneder lagring på 500 liters eikefat. Når jeg nå smakte den hadde den fått i overkant av ett års flaskelagring.
I løpet av turen smakte jeg mange Spätburgundere hvor Rebholz sine og nå 2punkt0 står frem som noen av de bedre. Den hadde en klar og flott duft av Pinot druen, som en sommereng midt i blomstringstiden. Munnfullene var av det fløyelsmyke slaget, med en elegant smak av bringebær, røde plommer og pepper, saftige tanniner og en god balanse. Mange gode smaker som varer både lenge og vel. En vin jeg er glad for å ha fått med meg hjem til å glede meg over ved en senere anledning.

Weingut Braun