Weil Kiedrich Turmberg 2016, 17, 18 og 19

En ny vertikalsmaking er gjennomført, denne gangen med Robert Weil sin Kiedrich Turmberg Rieslinger. Å smake samme vin over flere årganger er en god anledning til å bli kjent med hvordan vekstforhold, vær og eventuelle endringer i teknikker gir utslag på smakene fra år til år.

–  –  –

Weingut Robert Weil ble grunnlagt i 1875, i byen Kiedrich like vest for Wiesbaden med Weingut Kloster Eberbach som nærmeste nabo. Her har familien som ennå driver gården men, som eies av Suntori Gruppen, 90 hektar vinmarker og produserer 650 000 flasker vin hvert år. Gården er beplantet med hele 98% Riesling og 1 % Spätburgunder (Pinot Noir).

Kiedrich Gräfenberg og de omkringliggende vinmarkene skråner med opptil hele 60% hellning. Her bidrar vinden med nedkjøling av markene på langs og nedover fra Klosterberg mot elven Rhinen, noe som hjelper til å holde druematerialet kjølig, sunt og sykdomsfritt. Som en raritet kan nevnes at Gräfenberg er de eneste markene i verden hvor druene i alle kategorien, til og med Trockenbeerenauslese, har blitt høstet hvert år uten unntak siden 1989 årgangen.

Weil vinifiserer og tapper vinene i oksygenfattige omgivelser, noe som resulterer i at vinene deres er sterkt reduktive, og trenger endel lufting før de smakes.

Kiedrich Turmberg og Kiedrich Gräfenberg er Weingut Robert Weils beste vinmarker som ligger sørvestvendt i 60° hellning hvor jorden i hovedsak er av løss og leirjord. Kiedrich Turmberg, som denne vinen kommer fra, består av 3.8 hektar vinmarker hvor vinstokkene er gjennomsnittlig 20 år gamle.

Innhøsting av Riesling druer. foto © Weil

Kiedrich Turmberg 2019
2019 var nok en av de beste årgangene på lenge med friske og fruktige viner med god intensitet og lengde. Denne er en klassisk flott og frisk vin med duft av eple og skifer (røyk). På smak gjenkjennes det umiddelbart at dette er en spesielt god årgang. Kanskje noe lukket, eller heller ung fremdeles og trenger endel luft for å åpne seg opp. Men den har et flott syrenivå, frisk men med myke smaker av honningmelon, røde epler, et lett preg av salt, god intensitet go god lengde.

Kiedrich Turmberg 2018
2018 var en spesiell varm årgang som kjennes godt duft og smak. På nese er denne årgangen en del mer utviklet enn 2019 årgangen. Lett petroleum på duft med balanserte dufter av sjø. Mye mer innsmigrende vin med god dybde, mer utviklet balanse men fremdeles god og tydelig syrlighet. Rik og god vin. Lang ettersmak av modne grønne epler. Umiddelbar og moden, digger den allerede. Drikkes nå, mangler dybden til 2019.

Kiedrich Turmberg 2017
Kjølig årgang med mye haggel i Juli som traff Rheingau hardt, men markene til Weil slapp med skrekken. Vinen smakte fullstendig forskjellig enn 2018 og 19! Sval duft av sjø, hav, salt, lett honning preg. Ubestemmelig inngang med en flatere fruktstruktur men med en spesielt god intensitet i smakene som kommer sigende og vedvarer ganske lenge. Noe honning i avslutningen, skifer. Vil ha godt av å ligge lenger.

Kiedrich Turmberg 2016
Denne var dessverre oksidert så det blir ingen notater på den, men generelt sett er denne årgangen kjent for å være en medium god årgang. Det regnet mye på våren men om sommeren kom det fine været som ble etterfulgt av en rekordvarm september som ble den nest varmeste på 130 år. Druene ga aromatiske, elegante og matvennlige viner.

Jeg synes spesielt 2019 var en utmerket årgang, med fine lag av smaker. Den er ganske ung ennå men vil utvikle seg strålene de neste 10-15 årene. 2018 var også ganske sjarmerende og mer tilgjengelig nå.

Weingut Robert Weil