Wasenhaus Vulkan Spätburgunder 2016

Før vi går inn i det nye året er det verd å få med seg denne godbiten. Det er første årgangen til Wasenhaus sine viner, men holder de denne standarden fremover har vi mye godt i vente. Vinen måler seg ikke bare mot de beste fra Tyskland, men sparker også ben under noen av de finere fra Burgund. Tenker du at Spätburgundere fra Tyskland ikke er noe å kaste bort pengene på? Det er bare å revurdere den tanken! Det er kun kommet 60 flasker av denne til Norge, ikke vent til det er tomt.

–  –  –

Christoph Wolber og Alexander Götze møttes i Burgund under ønologiutdanningen på den lokale skolen i Beaune. Begge har siden jobbet på noen av de beste biodynamiske gårdene i Burgund: Alex nesten et tiår mellom Pierre Morey og De Montille, og Christoph noen år på Leflaive, Domaine de la Vougeraie og Comte Armand, før de bestemte seg for å starte en egen gård i Staufen im Breisgau i vinregionen Baden i Tyskland, kun 45 minutters kjøring fra byen Colmar, som er den viktigste vinbyen i Alsace.

Wasenhaus ble startet i 2016 og allerede fra den første årgangen har de høstet mange lovord for vinene sine. Gården ligger i vinregionen Baden på østsiden av Rhinen innenfor synsfeltet av Alsace, i en dal som skiller Tysklands Schwarzwald fra Frankrikes Vosge-fjell. Baden er i tillegg Tysklands lengste vinregion som strekker seg ca. 400 km langs Rhinen og helt ned til grensen av Sveits. Klimaet er varierende i en slik stor region men er regnet som den varmeste av Tysklands 13 regioner. Baden er et godt egnet sted for Spätburgunder (Pinot Noir) og gir viner med moden fruktighet preget av mørke bær og en rik fruktsyre som også gir vinen et flott lagringspotensiale. Selv om kun 11,5% av vinmarkene i Tysklands er beplantet med Spätburgunder, primært i Ortenau og Kaiserstuhl i Baden distriktet, er de verdens 3. største Pinot Noir produsent.

Christoph og Alexander eier per i dag 2 hektar vinmarker og kjøper ytterligere frukt fra andre lokale druedyrkere (ca. 2 hektar til). Produksjonen i 2016 var på 9000 flasker og fra 2017 vil den komme opp i 10 000 flasker. Alderen på vinrankene deres varierer fra 3 til nesten 70 år, og vinrankene til Vulkan er omtrent 20 år gammel. Produksjonsmetodene deres er organisk, men de er ikke sertifisert. Siden vinene deres klassifiseres som Landwein kan de ikke bruke navnet på markene på etikettene. Vulkan er for eksempel fra Jechtiner Eichert.

fakta
–  omtrent 50% produksjonen eksporteres til Europa, USA, Japan og Singapore
–  navnet på vinen kommer fra «vulkansk jord» fra den gamle vulkanen Kaiserstuhl
–  de dyrker Pinot, Chardonnay, Riesling og Chasselas

foto ©️ Wasenhaus

vinifikasjon
Vinen gjæres med naturlig gjær uten svovel med så mye hele drueklaser som mulig, for Vulkan var det 1/3. De bruker åpne topp-fermenterere og generelt sett presses druene etter 15-20 dager, punch downs gjøres kun under gjæring. Alle vinene modnes i franske eikefat, hovedsakelig brukte og fra forskjellige størrelser i 18-20 måneder. De jobber generelt med veldig lite svovel, ingen filtrering og så naturlig som mulig.

smaksnotater
Vulkan er en lett og luftig, balansert og elegant, saftig vin med friske smaker av villbringebær, florlett eiket, integrerte tanniner og en lang og slank utgang. Selv om dette er deres aller første årgang er den absolutt en av de bedre Spätburgundere fra Tyskland!

Drikk temperert til 16º C og gjerne innen 5-10 år fra nå. Den er nydelig å drikke alene uten matfølge men vil også gå utmerket til andebryst eller helstekt kalkun.

Wasenhaus Vulkan Spätburgunder 2016

Weingut Wasenhaus