Vicchiomaggio Vegan Chianti Classico Riserva 2016

Foruten at etiketten er pen er denne vinen er et lite funn, både fordi den smaker svært godt men også fordi den er 100% vegansk. Jeg er ikke veganer selv men liker denne vinen som jeg synes er vellaget og svært velsmakende.

–  –  –

Federico Matta begynte sitt vinimport-imperium i London i 1921 og firmaet, FS Matta Ltd, ble den største importør av Italienske viner i England, noe som i 1964 gjorde det mulig for Federico å kjøpe Castello Vicchiomaggio. Hans sønn, John Matta som i dag leder familiedriften, startet sin karriere i selskapet i 1970 etter å ha gjennomført studier ved Scuola Enologica di Alba i Piemonte. John startet tidlig å replante flere av vinmarkene, noe som har gitt et kvalitetsløft til vinproduksjonen og blant annet har ført til at han har fått prisen som beste vinmaker i Italia i 1997, 2002, 2005 og 2010!

Gården har i dag 34 hektar vinmarker hvorav 24 hektar er i Chianti Classico med en totalproduksjon på rundt 350 000 flasker per år. 90% av druene de dyrker er Sangiovese mens resten er Merlot og Cabernet Sauvignon. Merlot brukes stort sett til Super Toscanere som Ripa delle More og FSM (Federico Secondo Matta) mens i noen av Chianti Classico vinene brukes det av og til en blend av Sangiovese og en av de andre to druetypene. Agostino Petri Chianti Classico Riserva er for eksempel en blend av 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon.

fakta
– første årgang av Vegan Chianti Classico Riserva var i 2014 med lansering i desember 2018

Oversikt mot Vicchiomaggios marker med gården i bakgrunnen. foto © Vicchiomaggio

Mange andre produsenter skriver gjerne “Veganvennlig” på etiketten, noe som ikke betyr så veldig mye. Vicchiomaggio har derimot produsert en vin for kresne veganere, en sertifisert vin som er 100% sporbar og som følger vegansk filosofi om: “motstand mot bruk av dyr til ethvert formål”. Det er ikke en dyrebestand på gården og de produserer ikke honning, men hvert år plantes nektar-produserende busker som tillater at bier og andre nyttige insekter trives. Befruktningen i vinmarkene skjer ved hjelp av dekkvekster (bønner) som totalt ekskluderer dyreavledende stoffer. Ønsket om å lage en gjennomført vegansk vin er tatt så seriøst at de til og med har vegan-sertifiserte korker på flaskene!

vinifikasjon
Druene plukkes for hånd og fermenteres i 5-6 dager på 50 hektoliters ståltanker for å få den bløte tanninstrukteren og for å unngår overekstraksjon og behovet for filtrering av vinen. Vinen modnes i 12-16 måneder på 25-50 hl franske eikefat etterfulgt av 4-6 måneder flaskelagring før salg.

smaksnotater
Det er en ren vin med dufter av roser og fioler. På smak er den slank, ukomplisert men velsmakende, saftig og med et lite tanninsk bitt og en tørr og frisk utgang. Den er pent balansert vin som passer godt til grønnsaksbaserte retter, temperert til 16° C. Anbefalt lagringstid er ca. 10 år.

Vicchiomaggio Vegan Chianti Classico Riserva

Castello Vicchiomaggio