Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019

Vi skal til Hellas og til en rimelig (195.-) men også en svært god vin for pengene. Etter å ha smakt den blindt tok jeg tok den først for å være fra Pinot eller Nebbiolo-land og ble overrasket da det viste seg å være Xinomavro druen og en vin fra Hellas. I ettertid ser jeg at flere har tenkt i samme retning gjerne fordi druen har mye av de samme kvalitetene/kjennetegnene til Pinot Noir og Nebbiolo.

–  –  –

Vi er i Sentral-Makedonia, nord i Hellas, 1 times kjøretur vest for Thessaloniki hvor Thymiopoulos familien har dyrket druer i det kjølige området nord i Hellas i mange generasjoner. Selve eiendommen ligger i Trilofos, ved foten av Vermio-fjellet, sør i Naousa-regionen og det var her Apostolos Thymiopoulos’ far etterhvert begynte å selge druer til lokale vinprodusenter. Men den første som startet egenproduksjon på gården var Apostolos Thymiopoulos. Etter at han tok over gården kom hans første årgang i 2005. Gården er i dag økologisk sertifisert og de dyrker etter biodynamiske prinsipper og produserer 12 forskjellige viner på Xinomavro druen med en totalproduksjon på 500 000 flasker årlig.

Rødvin laget på Xinomavro druen i Naousa-regionen har blitt en av Hellas sine viktigste og mest anerkjente viner. I 1971 ble Naousa Protected Origination (PDO) etablert for å kontrollere at det alltid ble brukt 100% Xinomavro-druer for denne vinen. De beste vinene eldes godt på grunn av vinens høye syre og tannin-innhold, ofte sammenlignet med Barolo viner laget på nebbiolo-druer. Naoussa referer til regionen vinen produseres i og Alta refererer til at markene ligger høyt. Xinomavro lages utelukkende på vinstokker som er 3-15 år gamle.

fakta
– 87% av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA, Canada, England, Frankrike, Norge og Spania
– i de siste årene er det 2018 og 2018 årgangene som står frem som spesielt gode
– vinrankene er fra 3 til 55 år gamle

Xinemavro marker. foto ©️ Thymiopoulos

vinifisering
Druematerialet er en blend av 100% Xinomavro fra vinranker som står i et jordsmonn bestående av schist, granitt og kalksteinen. De kjøligere markene ligger på en 500 meters høyde rundt landsbyen Fytia og de varmere markene på en 200 meters høyde ved siden av landsbyen Trilofos. Vinstokkene er ‘dry farmed‘, noe som gir elegante tanniner til en drue som i de feile hender fremviser brutalt rustikke tanniner. Innhøsting gjøres for hånd og 75% av drueklasene avstilkes før mosten gjærer naturlig på ståltanker og får så 12-15 dager maserasjon. Til slutt modnes vinen i 8 måneder på betongtanker.

smaksnotater
Dette er ikke en stor og kompleks vin men heller en flott leskende og saftig en med smaker av bringebær, kaffe, og roseblader med et lett tanninsk bitt tørr og fin leskende utgang. En svært god hverdagsvin som er er lettdrikkelig men samtidig med en flott konsentrasjon som pirrer og leker behagelig med smaksløkene. Bløt og fin lang utgang.

Drikk den gjerne til sopprisotto, men bytt ut Barolo med Xinomavro og temperer den til 14º C. Den kan lett lagres i opptil 10 år.

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019

Thymiopoulos Vineyards