Tesch Riesling 2020

Det er en stund siden jeg besøkte Martin Tesch, men hverken han eller vinene har jeg glemt. Jeg synes de representerer det nye av friske, tørre, klokkeklare og drikkevennlige vinene fra Tyskland. Når jeg fikk muligheten til å smake hans nye 2020 årganger (25ml flasker) sendt direkte fra gården var jeg ikke vanskelig å be.

–  –  –

Martin Tesch er egentlig utdannet mikrobiolog og kjemist, noe som kan gjenkjennes i de spesielt presise smakene i vinene hans. Martin overtok farens vingård i 1998 og er den 10. generasjonen av vinmakere i familien. Den ble opprinnelig startet i 1723 og den gangen laget de klassiske tyske viner som produserte hele 43 forskjellige vinsorter. Det første Martin gjorde var å kutte ned alle Müller Thurgau, Sylvaner, Gewürtztraminer stokkene med motorsag. Det eneste han beholdt var Riesling stokkene! Nå er det kun Riesling som gjelder, det vil si, av de 11 vinene han lager er 90% Riesling, 5% Pinot Noir og 5 % Pinot Blanck.

Gården har 22 hektar vinmarker i og rundt byen Langenlonsheim i Nahe, Tyskland. Han har ingen Grand Cru og nesten bare enkeltmarksviner. I 2003 holdt han på å gå konkurs. Det tyske markedet likte ikke hans u-tyske stil, MTV stilen, og snudde ryggen til vinene hans. Men ved å være kompromissløs og med en visjon om kun å lage tørre Rieslinger stod Martin på sitt og tross motgang har hans standhaftighet bært frukter og i dag selger han ca 180 000 flasker vin i året. Inngangsporten til et større marked var å følge visjonen; enklere etiketter som identifiserer vinen raskt, mindre antall vinsorter, renere og enklere vin (les tørre hvitviner) og nye salgsinnfall. Han satset for eksempel på musikkmiljøet (derav ideen Riesling unplugged) pop og rock, og fikk etterhvert innpass med vinene sine backstage på rockekonserter. Kiss, A-ha og hos Die Toten Hosen, for å nevne noen. Den Berlinske Filharmonien og Gibson gitar har også blitt store fan av Tesch-vinene.

Vinmaker Martin Tesch. foto © Jørn G. Broll

Karthäuser 2020 
Dufter av flint og melon, friskt og behagelig. På smak fremtredende smaker av flint med aromatisk, kompleks, rund, frisk, lett syrepreg, flott balanse og intensitet. Lang og god, syrlig og saltholdig ettersmak. Nå har jeg riktignok ikke smakt denne vinen på 7 år, men den er vanskelig å glemme. 2020 årgangen er noe friskere men den har de samme karakteristiske, flotte, smakene. En spesielt god vin med 45 år gamle vinranker fra rundt byen Laubenheim.

Kønigsschild 2020
Dette er en elegant vin fra et jordsmonn av kalkstein blandet med løss og leire. Den er syredrevet, med avdempet fruktsmaker av melon, et preg av salt, floral og med god lengde.

Löhrer Berg 2020
Vinrankene her er 40 år gamle og står i leirjord med mye sand. Lett og ledig, noe kort, smaker av grønne epler, med noe fremtredende syre, innslag av salt, lette smaker av grønne epler, ananas og nektarin. Frisk og syrlig utgang.

Krone 2020
Marken til denne ligger ved byen Laubenheim og ved siden av Löhrer Ber. Jordsmonnet består av grov jord fra avkalket løss og sandstein. Vinen har et spesielt flott preg av sitron og saltinnhold med en svært god intensitet i den nesten karamelliserte sitronsmaken som ligger frempå i smaksbildet men holdt i tømmene av en meget god frisk syre. Denne overrasker spesielt, på en positiv måte. Digger den rett og slett. Krone er spesielt god.

St. Remigiusberg 2020
Denne har fått navnet fra fjellet St. Remigiusberg som består av vulkansk jordsmonn. Friskt salt sjøpreg med smak av mandarin. Ung og litt lukket på smak, snill syre, dybden i vinen ligger som et slør under den eggende syrligheten, og med intense smaker som ikke dominerer den fine balansen i vinen.

Unplugged 2020 
Unplugged er laget av druer fra alle markene til Martin. Denne har også noe avdempet frukt men med god innsmigrende intensitet, smaker av fersken og sitrongress, saltholdig syrefrisk, balansert, eplekjekk og forførerisk. Virker nesten som om den er pent utviklet allerede.

Skulle jeg fremheve noen av vinene, må det være Krone med sin fruktige sitronsmak, Karthäuser og Unplugged. Men jevnt over har alle vinene en gjennomgående god kvalitet som avslører godt håndverk. Overraskende nok finner jeg ikke vinene til Tesch på Vinmonopolet

Weingut Tesch