Skrei over tomatsaus

Skrei og kysttorsk er egentlig genetisk forskjellige, skreien har i tillegg et langt mer omfattende vandringsmønster mens kysttorsken er mer stasjonære. Heldigvis er ikke skreisesongen helt over ennå, så her kommer en oppskrift du kan bryne deg på.

–  –  –

til 2 personer

500 g skreifilet
1 ss brunt sukker
2 dl tørr hvitvin
1 ss tomatpuré
1 ss soyasaus
400 g tomater
2 gullerøtter
sitronskive
olivenolje
timian
1 løk

Stek løken blank og myk i olje på medium varme. Hel i vinen og la den redusere på medium varme. Ha i tomatpuré og stek videre i et par minutter. Ha i tomatene, brunt sukker, timian og soyasaus. Legg i en skive sitron for litt syre og la tomatsausen småkoke i 10–15 minutter under lokk før du presser den gjennom en finhullet sikt. Hold varm.

Ovnstek gullerøttene i en ildfast form med litt olje, salt og pepper på 200° C i 15 minutter.

Legg skreien i saltet og kaldt vann i en god halvtime. Kok opp nytt, lettsaltet vann, dra pannen til side og trekk fisken i 10-15 minutter. Jeg har av en eller annen grunn en forkjærlighet for å koke eller rettere sagt, trekke fisken, men kanskje å pannesteke den med pepper og salt hadde vært bedre denne gangen. Det kunne ha gitt litt ekstra smak som kunne ha harmonert litt bedre til tomatsausen. Ikke for det, med litt ekstra salt på fisken skylt ned med Rieslingen, ble det en ganske digg rett selv om den var kokt……………trekt!

Anrett først noen skjeer tomatsaus, så en salatmix, noen gullerøtter og så fisken. Servèr!

Ostertag Les Jardins Riesling 2017. Det er noen år siden jeg besøkte Domaine Ostertag, men vinene deres er det vanskelig å glemme. Jeg smakte 3 viner til maten (Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2016 og Wittman Riesling trocken 2017) men overraskende nok var det Ostertag sin Les Jardins Riesling 2017 som klart passet best til. Overraskende fordi da jeg prøvesmakte vinene i forkant synes jeg den ble for anonym, men sammen med maten vokste den på seg oppgaven og ga rikelig med smaker som både spilte på lag og ga det lille ekstra.

Fun fact; Vignoble d’Epfig (og Ostertags andre «vins de fruit») har byttet navn til Les Jardins fra og med 2016-årgangen.

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: