Sjokoladeparfaitkake med nøttebunn


Sjokoladeparfaitkake

nøttebunn
150 g mandler
150 g melis
4 eggehviter

Mal mandlene i en kjøkkenmaskin, bland inn melis. Stivpisk eggehvitene og bland den forsiktig inn. Stek i smurt form (22-24 cm i diameter) ved 160 °C i 30-35 min.

For en tid tilbake fant jeg en kombinert kakeform og kakefat som er veldig grei å bake med. Bakeringen festes i midten av fatet, som har en liten forhøyning, når kaken er ferdig er det bare å ta av ringen og kaken er klar til servering. Nesten.

Etter å ha stekt ferdig nøttebunnen er det bare å la den stå på fatet/formen og avkjøle seg mens du lager fyllet.

300 g lys sjokolade 120 g sukker
3 ½ dl crème fraîche
100 g eggeplomme (5 stk.)
3 ¾ dl kremfløte
3 ss Grand Marnier

Finhakk sjokoladen. Varm crème fraîche og sukker til kokepunktet i en liten kjele. Tøm den varme kremen over den finhakkede sjokoladen. Rør det sammen med en slikkepott til du får en glatt masse. Visp inn eggeplommene én om gangen. Pisk kremfløten for seg.

La sjokolademassen bli lunken (36–38 °C) før du vender inn fløtekremen med en slikkepott, først havparten, så resten. Tilsett Grand Marnier-likøren.

Fyll sjokoladeparfait til toppen av ringen og stryk av med en palett (flat, avlang stekespade) slik at kaken blir helt jevn. Sett kaken i fryseren og la den stå der i minst 6 timer til den er gjennomfryst. Er kaken godt innpakket kan den oppbevares 14 dager i fryseren.

Ta kaken ut av fryseren ca. 20-45 minutter før den skal serveres og la den stå og temperere seg i kjøleskapet. Parfaiten skal så vidt ha begynt å smelte når du serverer den, da kommer smaken best til sin rett.

Sikt et lag kakao på toppen av kaken før servering, pynt etter ønske.

Kokketips: Varm kakeringen med et varmt, fuktig håndkle e.l. før du skal ta den av, slik at ringen løsner lettere fra kaken.

Tokaji_2

Tokaji er bare den herligste eliksir! Prøv denne og nyt! Royal Tokaji Aszu Blue Label 5 Puttonyos 2006.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: