Rødvinssaus

Roedvinsaus_ws

Oppskriften på denne sausen kom jeg over på Husrems Kjøkken, og for en saus! Det må være en av de beste sausene jeg har laget. I hovedtrekk holdt jeg meg til oppskriften, men i stedet for å bruke fiskekraft, brukte jeg kraften fra dampede blåskjell og hadde også i litt Fungi. Jeg hadde sausen til bakt torskeloin over blomkålpurè, og til andebryst med pærer. Oppskrifter kommer:)

3 dl fyldig rødvin (Bordeaux)
2 dl kalvekraft
3 dl blåskjellkraft
50 g sjalottløk
60 g aromasopp
1 neve rosmarin
1 neve timian
1 sitronskive
3 ss fungi
1 purre
8 hvite pepperkorn
200 g kaldt smør i terninger
Salt og nykvernet pepper

Finkutt sjalottløken og ha den i en panne med rødvinen og kok inn til det halve. Ha i blåskjell- og kalvekraften sammen med grovkuttet aromasopp, halvparten av den hvite delen av purren, og resten av ingrediensene, bortsett fra smør. Kok opp og la stå og redusere over middels varme til sausen tykner, 1-1,5 timer. Sil den gjennom en tynnmasket sil over i en ny kasserolle. Visp inn smøret, litt om gangen, til sausen er fyldig og blank. Smak til med salt og pepper og server sausen rykende varm!

blåskjellkraft
1 kg blåskjell
1/2 liter hvitvin
3 sjalottløk
3 stk vårløk
rapsolje

Rens blåskjellene og finkutt løkene. Varm opp en panne med litt olje, ha i løk, hvitvin og blåskjell. Ha lokk på og la det hele koke i 3-4 minutter. Sil av blåskjellene og ta vare på kraften. Kraften skal i sausen, men blåskjellene kan du forsyne deg grovt av sammen med resten av hvitvinen mens sausen blir til!