Rebholz vom Buntsandstein 2015, 16, 17, 18, 19

Å smake flere årganger av samme vin er en god anledning til å bli kjent med hvordan vekstforhold og eventuelle endringer i teknikker gir utslag på smakene fra år til år. Vinifiseringen på disse fem årgangene er utført helt likt og vinenes karakteristikk skyldes derfor ene og alene endringene i været i de forskjellig årgangene. Hvis du vil gjøre samme vertikalsmaking er 4 av vinene fremdeles tilgjengelige på Vinmonopolet.

– – –

Hansjørg Rebholz har hatt ansvaret for Ökonomierat Rebholz siden 1978 og lager en rekke flotte tørre viner. Gården ligger, som så mange andre vinprodusenter, langs den 85 km lange Weinstrasse som går fra Schweigen-Rechtenbach (på grensen til Frankrike) til Bockenheim i Pfalz, Tyskland. Her har familien Rebholz drevet med vinproduksjon på samme sted siden 1600 tallet, men det var Hansjørg sin bestefar, Eduard, som grunnla ideen om naturlig (biodynamisk) vinproduksjon på 1950 tallet, en metode som de fremdeles følger i dag.

Rebholz har i dag 25 hektar vinmarker og produserer mellom 120-150 000 flasker, for det meste tørre hvitviner. 40% av produksjonen er Riesling, 50% Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc og Pinot Gris og 10% Muscat, Gewürztraminer og Sauvignon Blanc. Toppvinmarkene «Im Sonnenschein» (7,5 hektar) i Siebeldingen, består av kalk, løss og grusforekomster, «Kastanienbusch» (3,5ha) i Birkweiler er det rødskifer og rød løss, mens «Münzberg» i landsbyen Godramstein har et jordsmonn bestående av løss og grus.

Innhøstning av Rieslingdruer. foto ©️ Rebolz

Klimaet i Pfalz er varmt og tørt noe som ofte gir viner som har en mer moden fruktighet med preg av steinfrukt, sitrus og ett snev av honning samt en frisk syre. Rebolz sin vinstil skiller seg noe ut fra dette med en mer syrlige, tørre, klare og lagringssterke viner. Vellagde, presise og slanke viner som passer utmerket til mat.

fakta
– markene til Rebholz har vært biodynamisk dyrket siden 2006 og de ble medlem og sertifisert av gruppen Respect Biodyn i 2019
– navnet Rebholz betyr vintre

Blomster og ugress vokser fritt i vinmarkene. foto ©️ Rebholz

I følge Hansjørg Rebholz er alle disse fem årgangene svært gode, bare med noen nyanser. 2019 og 2018 viser fremdeles en ungdommelighet og fruktighet, 2017-årgangen er for øyeblikket i en «pubertetsfase» fra ung til gammel. Mens årgangene 2016 og 2015 er mer modne. 2016 er definitivt det kjøligste året av disse fem, 2017 er en blanding av kjølig og varmere årganger, 2015, 2018, 2019 er alle tre ganske varme årganger viser en perfekt modenhet mens 2018 og 2019 viser et perfekt modenhets-potensiale.

vinifikasjon
Etter en selektiv innhøsting av druene for hånd destemmes de og får 6-24 timers skinnkontakt. Mosten gjæres i 18-20º C og modnes i 5 måneder i en blanding av ståltanker og klassiske eikeliggere før de blendes og tappes ufiltrert på flaske.

Vom Buntsanstein 2019    2019 er generelt en eksepsjonell årgang i Tyskland. Det var ikke den enkleste årgangen, været var mer ekstremt enn tidligere år men vekstsesongen var varm og solrik med kjøligere vær sent på sommeren og sårt tiltrengt nedbør på begynnelsen av høsten. Innhøstingen krevde mye jobb i markene og raske beslutninger for å få et godt resultat, men resultatet ble viner med moden frukt, god dybde og en frisk syre. Spesielt lagringsdyktige viner.

smaksnotater
Etter en liten snurr på glasset glasset slår det imot en lett duft av lime og salt sjø. Det er en slank og syrlig vin med et preg av fersken, lime, røyk, flint, hvit pepper og litt salt. Den er noe stram og syrlig på smakene med god tørrhet og syredrevet utgang men med en god intensitet som henger lenge og vel igjen. Vinen er absolutt ganske fersk nå og trenger 6-8 år før den begynner å vise seg fra en mer balansert side.

Vom Buntsanstein 2018  
Været var bra gjennom hele vekstsesongen og ga den største innhøstingen siden 1999. Vinene i denne årgangen er generelt rikere, mer moden og har et mer tilgjengelig drikkevindu som ung.

smaksnotater
Lett fersken på duft men litt mer utviklet på smak enn 2019. God intensitet i smakene, mer dybde og frukt, fersken melon, sitrus, salt og en krydret og røykaktig karakter. En litt mer tilgjengelig vin, absolutt syredrevet men syren kommer litt mer smygende og integrert enn 2019. Den er også ganske ung men også sammensatt, det lover godt for for et godt for når drikkevinduet for denne slår inn om 5-6 år.

Vom Buntsandstein 2017   En varm vår etterfulgt av kraftig frost. Sommeren var varm og tørr frem til august, etterfulgt av mye regn som ga utfordringer i markene. Resultatet ble redusert avkastning men topprodusentene leverte balanserte, tidlige tilgjengelige viner

smaksnotater
Lette dufter av sydlanske frukter og svale sommerkvelder. På smak en klar dempet men opulent frukt med bakomliggende syrlighet som omsvøper frukten. Dette er den varmeste og rikeste av vinene med tropepreget frukt, god intensitet og lengde, en rund friskhet med en behagelig lang utgang med en ganske bra intensitet som sitter godt i. Behagelig vin med som fremstår som den mest drikkevennlige.

Vom Buntsandstein 2016  Medium god årgang med en varm og tørr sommer med noe regn rundt innhøstning på høsten. Resultatet ble aromatiske, elegante og matvennlige viner.

smaksnotater Litt mer røykpreg og sjø på duft. En litt mer sedat vin som har et snikende men godt preg av syre, lett fruktighet, sitrus og fersken og bålrøyk. Den er knusktørr, klar, uten den helt store intensitet, men med et godt potensiale.

Vom Buntsandstein 2015  2015 årgangen var den beste siden 2011 og også den beste årgangen frem til 2019 selv om årgangene imellom jevnt over var meget bra også. Selv synes jeg 2016 var hakket bedre enn 2015, med noe mer syre som generelt sett ga vinene en ekstra friskhet som kledde de noe bedre. 2015 fikk en tidlig vår med perfekt sommervær etterfulgt av en kjøligere høst, resulterte i modne druer som fikk høy syre.

smaksnotater
Den med mest gjenkjennbar duft av klar moden rieslingdrue.  Den har lett moden og behagelig frukt med fin, stram og levende syre. Mer integrert syre i frukten, spesielt god intensitet og lengde. Kanskje den med best potensiale på sikt. Kanskje bare overgått av 2019. Tiden vil vise.

Alt i alt står 2017 og 2015 ut som mer utviklet, mens potensialet i 2018 og spesielt 2019 er større, den som venter får se. Men jeg holder en knapp på 2017 årgangen. Den er noe renere frukt med en litt mer pirrende syrlighet.

Ökonomierat Rebholz Vom Buntsandstein Riesling Trocken 2015, 2016, 2017, 2018 og 2019.

Ökonomierat Rebholz