Ramey Fort Ross Seaview Chardonnay 2016

Ramey lager noen flotte Chardonnay-viner. Så gode at jeg noen ganger graver ekstra dypt i lommeboken for å kunne nyte en av de og strekker gjerne den gode opplevelsen ved å ta et par glass over flere dager for å nyte den ekstra lenge.

–  –  –

David Ramey ble forelsket i vin på syttitallet og bestemte seg allerede i 1974 for å ta utdannelse innen ønologi på UC Davis. Men det var ikke før i 1996 at David og hans kone Carla startet deres egen vingård i byen Healdsburg, en drøy times kjøretur nord for San Francisco i Sonoma County. De eier i dag selv 17 hektar vinmarker, men kjøper fra flere fremragende lokale dyrkere for å kunne lage totalt rundt 400 000 flasker vin årlig. De lager viner på Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot og Syrah med flere, på to etiketter, Ramey og Sidebar. Mellom de to merkene lager de et tyvetalls forskjellige viner.

Druene til denne, niende årgangen, av Fort Ross Chardonnay 2016 kommer fra Martinelli Charles Ranch ved Bohan Dillon Road, Sonoma kysten, ikke langt fra Hirsch Vineyards. Vinmarken hvor druene til denne Chardonnayen ble plantet i 1982 og jordsmonnet er av sandstein og skifer. Vinmarkene her får for eksempel to ganger så mye regn som i Russian River Valley, noe som sammen med tørre, solfylte, men sjelden varme sommerdager, kjølige netter, havbris og tåke, er ideelt for dyrking av druer. David sier at i California har de sjeldent vanskelige årganger, omtrent en gang i tiåret og den siste var i 2011, som var ganske kald og med mye regn. Når det er sagt har det vist seg at disse vinene drikker fantastisk nå. Generelt sett er det ikke mye årgangsvariasjoner i California siden været her er ganske stabilt. På spørsmål om drikkevindu på vinene hans sier David at han åpnet en 2001 Russian River Valley Chardonnay nå i påsken som var strålende! Generelt sett bør Chardonnays eldes godt i tjue år – spesielt siden de gikk over til å bruke Diam-korker fra 2013-årgangen.

fakta
– de eksporterer 10% av produksjonen til 28 forskjellige land. I hovedsak til England, Danmark, Tyskland, Østerrike, Canada og Japan
– gode årganger er 1996, 1997, 2004, 2007, 2017

Westside Farms i Russian River Valley. foto ©️ McManus Photography

vinifikasjon
Fort Ross er laget på 100% Chardonnay hvor hele drueklasen presses forsiktig. Mosten fermenteres på fat (12% ny fransk eik) med naturlig gjær før den modnes i 12 måneder på bunnfall. Batonnage (omrøring av vinen) utføres en gang i uken til fullstendig annen gangs (malolaktisk) gjæring er fullført. Til slutt tappes vinen på flaske uten filtrering.

smaksnotater
Fort Ross Seaview er ikke deres topp-Chardonnay, men den oser av kvalitet og gode smaker. Først og fremst friske og fine toner av lime, nøtter, honning, pent eiket og med god fedme i balanserte smaker. Litt varm på alkoholen (14,5%), men ikke generende. Lang, frisk og tørr ettersmak. Denne drikker best temperert til 12º C og da gjerne til laks i smørsaus (ha litt lime i sausen), eller tipp topp fiskesuppe.

Ramey Fort Ross Seaview Chardonnay 2016

Ramey Wine Cellars