Quinta da Rede Grande Reserva 2013

Hvorfor bruke tid på å skrive om viner som må spesialbestilles og bare kan kjøpes 6 av om gangen? Ganske enkelt fordi de er spesielt gode og jeg vil ikke at du skal gå glipp av de. Spesielt ikke blandingsvinen Grande Reserva 2013!

– –  –

Gården Quinta da Rede ligger vakkert til mellom byene Mesão Frio og Peso da Régua i Dourodalen, i verdens eldste offisielle vinregon siden 1756 og oppført på UNESCOS verdensarvliste i 2001. Gården ble bygget så tidlig som på 1500 tallet av prins D. Afonso.

I dag er det José Fonseca Alves som driver gården etter å ha kjøpt den i 1996. Etter 12 års hardt arbeid med å rehabilitere gården og replanting av nye vinstokker ble vinene hans lansert i 2008. Vinene er resultatet av et kompromissløst samarbeid mello José Fonseca Alves og Osvaldo Amado, årets vinmaker i 2014, 2015 og 2016, med over 600 millioner flasker vin og 600 sølv og gullmedaljer på samvittigheten.

Gården er i dag på 19 hektar og den årlige produksjonen er på 80 000 flasker. Navnet, Rede, kommer av at fiskerne i elven fra gammelt av strakk nettene sine fra fra bredd til bredd på det smaleste punktet i elven like ved gården.

fakta
– 70% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Belgia, Canada og Sveits
– de eldste vinrankene er 50 år gamle, mens de yngste er 15 år gamle
– beste årganger er så langt 2009, 2011, 2013 og 2014

Quinta da Rede ligger vakkert til langs Duoro-dalen. foto © Quinta da Rede

vinifisering
Druematerialet til Grande Reserva 2013 er 60% Touriga National, 20% Touriga Franca og 20% Tinta Roriz. Druene destemmes og fermenteres med en kontrollert temperatur på 26 grader C i åpne, toppede, rustfri ståltanker. Til slutt får den 12 måneders lagring på franske eikefat.

smaksnotater
Grande Reserva er toppvinen deres og det er virkelig en godbit. Det er en meget behagelig vin med god friskhet men også en fast og behagelig dybde i frukten. Smakene av mørke bær er komplekse og velbalanserte, du vil finne smaker av saftige kirsebær og blå plommer, peppertoner og et lett fatpreg, som sitter lenge i. Tanninene er faste og pent integrerte. Jeg digger vinen og er klar for mer av den.

Vinen drikker superbra nå men kan også fint lagres i 25-30 år til. Drikkes den nå anbefaler jeg å lufte den i karaffel i en times tid og drikke den tempert til 15° C! Drikk den gjerne til bibringe med rotfrukter og polenta.

NB! Vinene bestilles fra vinmonopolets tilleggsutvalg, selges i kasser á 6 flasker og kan bestilles hos ditt lokale vinmonopol eller ved å sende en e-post til spesialbestilling@vinmonopolet.no.

Best# og info om vinene til importøren finner du her.

Quinta da Rede