Ovnstekt kyllinggryte

Denne saftige og gode retten fant jeg på Food52 og har allerede laget den et par ganger nå og den har smakt like godt begge gangene! Med dagens vin til ble det et festmåltid å ty til om og om igjen.

– – –

til 5 personer

1 stk hel kylling
2 stk store løk
2 stk fennikkel
100 g baconbiter
50g grønne oliven
5 stk hvitløksbåter
1 ts tørket oregano
4 stilker fersk rosemarin
1/2 ts røde pepperflak
1 boks tomatpurre
5 dl kyllingkraft
2 dl tør hvitvin
2 ss hvetemel
1 sitron
olivenolje
maldonsalt og nykvernet pepper

Del opp kyllingen i passe biter, strø salt og pepper over og fres i en stekepanne med olivenolje, først med skinnet ned (5min), snu og stek videre i 3-4 minutter. Ta kyllingen ut av stekepannen og fordel de i en ildfast form med litt olivenolje i bunnen.

Skrell og skjær løkene i fine skiver, del i to, gjør det samme med fennikkel og hvitløken. Del olivene i to og skjær baconet i passe store biter. Fres først løken på medium varme i samme panne som du stekte kyllingen i. Når den er gylden, ha i fennikelen, hvitløken, rosemarinen, baconbitene, de grønne olivene og oreganoen. Rør rundt. Ha i hvitvinen og la den koke inn i 3-4 minutter. Da er det tid for å ha i tomatpurren, rør godt sammen, ha hvetemelet over og rør inn sammen med kyllingkraften. La det stå og surre i en 10 minutters tid før du tar i saften av en sitron.

Forvarm ovnen til 200° C. Hell blandingen over kyllingen og sett i ovnen i minst 1,5 timer. I mellomtiden er det greit å lage en potetstappe med ca 10-12 poteter og en stor gullerot. Stappe stappe stappe til fin mos, med akkurat så mye smør du tør å ha i sammen med litt melk, salt og pepper.

Se også videoen som viser fremgangsmåten her.

Contino Reserva 2014 er bare en fantastisk vin, for seg selv eller med mat. Den er som silke i munnen med fylde og bravour og slår den det meste jeg har smakt på en stund. Med elegante smaker av kirsebær, lær, syre og en lang fyldig utgang med smaker så får smaksløkene til å fryde seg! Maten er nær en umami opplevelse, saftig og fyldige smaker. Både den og vinen vekselvis utfordrer og spiller på lag og gir en ordentlig fin mat og vin-opplevelse!