Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2013

Molitor Zeltinger Kabinett 2013-1

Jeg hadde det ikke helt klart for meg hvilken vin jeg skulle smake helt frem til jeg fant denne liggende i vinskapet for noen dager siden. En liten søtsak sånn midt i uken! Det var ikke å forakte. Frisk og god viste den seg å være og hjalp også godt på humøret mitt mot slutten av en lang uke. En god vin til 150.-kr, fra en god produsent!

Markus Molitor overtok eiendommen, Haus Klosterberg, etter sin far i 1985. I dag er han største produsent i Mittelmosel, Tyskland, med sine 60 hektar vinmarker. Og kanskje den eneste som ikke har kjellermester. Han gjør alt selv, og er selv kontaktperson for sine over 50 ansatte.

Molitors viner er naturviner laget etter moderne biodynamiske prinsipper. Vinmarkene tilføres bare humus, aldri kunstgjødsel og gift blir ikke brukt under sprøyting fordi det vil drepe både skadedyr og nyttedyr. I stedet plasseres feromoner (duftstoffer) i ampuller rundt om i vinmarkene, noe som bidrar til at bestanden av skadedyr reduseres ved at hannene og hunnene forvirres og ikke finner hverandre, og blir lett bytte for nyttedyrene.

Zeltinger Sonnenuhr (20 ha) er hans toppvinmark, en vinmark med over 60 graders helning! Jordbunnen her er av fint forvitret blå Devon-skifer og 80 til 120 år gamle rotekte vinstokker. Vinstokker som overlevde phylloxsera, på grunn av det kjølige klimaet. Med en ekstremt lav avkastning, 10 til 20 hektoliter per hektar, mot vanligvis 50 til 60, sier det seg selv at resultatet blir viner med mer konsentrasjon.

Molitor er ikke (og vil ikke) være medlem i VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter, eller the Association of German Prädikat Wine Estates).

Molitor-Trauben

vinifikasjon
Druene kurvpresses varsomt. De spontangjærer på store fat av gammel tysk eik. Ingen industrigjær blir brukt, heller ingen andre tilsetningsstoffer. Etter en første varsom filtrering røres det med jevne mellomrom i fatene, slik at smaksstoffene i bunnfallet skal komme i maksimal kontakt med mosten. Til slutt foregår klaringen ved en naturlig sedimentering – før vinene tappes på flaske i september året etter.

smaksnotater
På smak har denne Kabinetten en florlett sødme som er så nennsomt balansert mot syren at det er vanskelig å plassere den som en så søt vin som sukkerinnholdet skal tilsi. Smaken av lett honning og honningmelon er ikke til å ta feil av, smaker som gleder og henger fint igjen i ganen, med en frisk avslutning. Etter å ha luftet vinen en time og temperert den til  9° C, var det en stor glede å drikke den nå men den vil også utvikle seg fint i opptil 20 år fremover.

Jeg smakte den til blåskimmelosten, Kraftkar fra Tingvollost. Den er akkurat passe fast ost med en passe skarp og kremet og salt smak. Saint Agur osten, som også ble prøvd til, ble litt for skarp og dominerende. Vinen vil også passe godt som en liten aperitif.

Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2013

Weingut Markus Molitor

tidligere artikler om Markus Molitor