Maximin Grünhaüser Riesling Qba Feinherb 2010

Weingut Maximin Grünhaüsers er eid og drevet av Dr. Carl von Schuberts familie siden 1882. Byen ligger ved foten av en lang, bratt sørvendt skråning på venstre bredd av Ruwer elva, om lag to kilometer oppstrøms fra der den møter Mosel. Den er delt inn i tre separate, men sammenhengende appellasjoner: Abtsberg, Herrenberg og Bruderberg.

Abtsberg (14 ha) er den mest kjente med jordsmonn av blå devon skifer og hvor grunnen har en stigning på opp til 70 prosent. Vinene herfra har de eldste vinstokkene, ca 70 år. Herrenberg (19 ha) har et dypere jordsmonn med god vanntilgang, over en base av rød devon skifer. Vinene herfra har det største lagringspotensialet. Bruderberg (1 ha) er den minste av de tre, med samme grunn som Abtsberg, men vinene her har en mer krydret smak og rustikk kvalitet. Vinene herfra har også et godt lagringringspotensiale.

Gården har 30 hektar plantet med vinstokker og produserer omtrent 150.000 flasker i året. 90% av produksjonen er Riesling, 6% Pinot Blanc og 4% Pinot Noir. Gjennomsnittsalderen på vinrankene er 25 år, den eldste er 70 år. Treet til gårdens eikefat kommer fra gårdens egne skoger og fatene er laget av en lokal tønnemaker.

Feinherb er en relativ ny betegnelse som erstatter for Halbtrocken, viner med 13 til 20 gram pr liter av restsukker. Grünhauser har brukt betegnelsen Feinherb siden 2004.

Foto: Dr. Carl von Schubert

2010 innhøstningen ga en liten avling, men kvaliteten var desto bedre. Det viser seg spesielt i denne superflorale vinen med en lett sødme som balanserer fint mot syrestrukturen. Den har smak av mango, eple, litchi og en elegant mineralitet. Serveres best kald ved 10-11°.

Drue: 100% Riesling

Passer til Tom Ka Gai, skalldyr og kontemplasjon.

Vinforum.no

The Wine Doctor

Maximin Grünhaus

Vinmonopolet 160.- kr (v#9673801)