Marokkansk vegetargryte (nesten)

Hva er det til middag i dag da? Jeg hadde ikke planlagt noe, men hadde et par portobellosopp liggende. På vegetarbloggen fant jeg en fin oppskrift som jeg ville prøve meg på. Men siden vi var fire sultne sjeler kunne det fort bli litt lite med to sopper på deling, selv om de var av høvelig størrelse! Etter litt romstering på samme blogg fant jeg en marokkansk vegetargryte som så innbydende ut. Jeg hadde 2/3 av ingrediensene + en kjøttdeig, så det ble ikke akkurat en vegetarret, men det smakte veeldig godt!

–  –  –

til 4 personer

1 kinesisk hvitløk
1 ss balsamicoeddik
3 ss soyasaus
1 ss lønnesirup
1 ts sennep
1 ss olivenolje
salt og pepper

Varm opp stekeovnen til 200 grader. Finkutt hvitløk og bland den sammen med eddik, soyasaus, sirup, sennep, olivenolje, salt og pepper i en bolle. Surr hele soppen godt inn i marinaden og la stå en stund og trekke til seg vesken. Ha over i en ildfast form og stek i 20 minutter i ovnen. Soppen kan serveres både varm, lun og kald.

1 rødløk
3 ss matolje
1 rød paprika
1 pakke kikerter
1 kinesisk hvitløk
10 mandelpoteter
2 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
0,5 ts kanel
0,5 ts fersk ingefær
2 bokser hermetiske tomater
10 dadler
10 tørkede aprikoser
1 kvast bladpersille
200 g couscous
Salt og pepper

Skyll kikertene godt i kaldt vann. Varm opp oljen på medium/høy varme i en gryte. Ha i spisskummen, paprikapulver, gurkemeie, chilipulver, kanel og ingefær og bland godt sammen. Grovhakk rødløk, hvitløk, potet og paprika i terninger og ha i gryten sammen med alle grønnsakene og la det steke i et par minutter. Hell over de hermetiske tomatene og skru ned varmen, ha på lokket, og la det småkoke i 10 minutter. Skjær dadler og aprikoser i fire og legg i gryten sammen med kikertene og grønnsakene. Stek kjøttdeigen i en stekepanne til godt stekt, ha over i gryten og la den stå og småputre i 30 minutter mens du av og til rører forsiktig.

Kok couscous i vann i omtrent 10 minutter og smelt inn en god skje smør og vend forsiktig sammen. Server gryten rykende varm sammen med couscous og portobellosopp!

Jeg har aldri smakt en vin fra Uruguay før, visste egentlig ikke at de laget vin der en gang før jeg nylig fikk denne produsenten anbefalt. Garzón Tannat Reserve 2015 var mørk som natten på farge og tung og mørk på smak med et pent lett slør av friskhet. En helt spesiell vin som minnet ørlite om risengrynsgrøt på duft ved åpning av flasken. Men etter 3 timers lufting på karaffel forsvant unotene på duft og frem kom det noen lettere toner av kirsebær, solbær, lett tørre tanniner med en behagelig tørr og utgang. Smakene stopper etter vinen har tatt en runde rundt i munnhulen, men jeg er ikke skuffet for den er helt riktig til denne vegetarretter (som ikke er vegetar siden jeg hadde i kjøttdeig)!

Uten mat var den altså litt i kraftigste laget men til denne krydrede gryteretten var den helt perfekt. Fylden i vinen gikk spesielt godt mot de krydrede smakene.

Bodega Garzon