Maccario Dringenberg Rossese di Dolceacqua Superiore Posaú 2015

Etter å ha smakt denne vinen til Maccario Dringenberg er det bare å konstantere at det ble full klaff for smaksløkene mine og et gledelig møte med den ukjente vindruen, Rossese. Jeg skulle bare ha ønsket at jeg var kjent med vinene deres før turen min til Alassio i februar! Men er uansett glad for at jeg oppdaget denne supre produsenten en vinterkald dag i desember på en tilfeldig tur innom Linderud vinmonopol.

–  –  –

Giovanna Maccario er datter av Mario Maccario som tidlig på 70 tallet var pioneren bak den anerkjente vingården Maccario Dringenberg i vindistriktet Liguira. Giovanna og hennes tyske ektemann, Dringenberg Göetz, tok over driften av gården for 20 år siden og har tatt de gode vintradisjonene til nye høyder. Markene og kjelleren ligger i byen San Biagio della Cima i hjertet av Dolceacqua en kommune i provinsen Imperia som ligger mellom to bratte daler som fører ned til det liguriske hav, ikke langt fra grensen mot Frankrike. Rossese-druen er genetisk relatert til Tibouren, en druetype som primært dyrkes i Provence og Liguria.

Maccario Dringenberg er en relativ liten gård med 4,5 hektar vinmarker og en produksjon på 23 000 flasker årlig. Markene er små og ligger innen kort avstand fra hverandre, men har samtidig veldig forskjellig terroir, noe som gjør at Giovanna vinifiserer og tapper hvert cru separat, hver med en unik karakter. Alle er vinifisert i rustfritt stål for å beholde den delikate personligheten til Rossese druen. Luvaira marken har noen vinstokker som ble plantet så langt tilbake som 1890, er blant de eldste som har overlevd i hele Italia. Posau marken gir viner med mer aromatisk og florale smaker.

Rossese di Dolceacqua Superiore Posaú er den beste og mest tilgjengelige vinen med 265 flasker på bestillingsutvalget (BU). Du finner også noen flasker av Dolceacqua Posau Biamonti 2015, Rossese di Dolceacqua Brae 2016 og Rossese di Dolceacqua Superiore Curli 2015 på noen utvalgte vinmonopol. Jeg har smakt alle og liker også Curli svært godt. Den legendariske «Curli» vinmarken, også omtalt som Italias Romanèe-Conti produserte fantastiske Rossese viner i sin tid. Men markene lå brakk i mange år før den nylig ble overtatt av Dringenberg og som tydeligvis har klart å gi vinen nytt liv.

fakta
– kun ståltank på alle vinene
– noen av vinrankene er over 100 år gamle
– Dolceacqua fikk sin DOC-status i 1972, før den tid ble all vin produsert i området solgt lokalt

foto © Maccario Dringenberg

vinifikasjon
Poseau er en vinmark på 1,5 hektar med 60 år gamle vinstokker som står i kalk, sand-stein og flint. Druematerialet er 100% Rossese og produksjonen er på 8 000 flasker per år. Vinrankene er provençalske bush-vines og er plantet i så bratte heng at eneste muligheten er å gjøre alt arbeid på markene for hånd. Det brukes kun naturlig gjær, sakte masserasjon med kontrollert temperatur og modnes i 12 måneder på ståltanker.

smaksnotater
Langt og vanskelig navn å uttale til tross, dette er en vin du ikke bør gå glipp av! Jeg digger denne fruktdrevne og leskende vinen, med smaker av solbær, espresso, hvit pepper og med pirrende tanniner. Den har en veldig fin balanse og syrlighet. På utgang er den lett bitter som også er karakteristisk for druesorten. Den drikker veldig bra nå, men kan fint lagres i 2-3 år til.

Temperer den til 17-18° C og drikk den gjerne til auberginboller eller helstekt kalkun.

Maccario Dringenberg Rossese di Dolceacqua Superiore Posaú 2015

Maccario Dringenberg

VP om Liguria