La Manufacture Chablis 2017

Benjamin Laroche er en relativ ny bekjentskap i Norge. Hans første viner kom til Norge i 2018 med 2016 årgangen med to viner som straks ble tatt inn i varmen av vinkjennere. Ikke så rart, vinene hans er svært gode og pent priset.

–  –  –

Benjamin Laroche, nevø av Michel Laroche som startet Domain Laroche, kommer med andre ord fra en familie som har laget vin i Chablis siden 1663. En familie som har høy anerkjennelse i Chablis og har noen av de beste tomtene i Burgund. Det skulle ta lang tid før Benjamin begynte å lage vin selv, først i 2012 etter å ha reist rundt i verden over 15 år for å lære mer om essensen av Chardonnay-druen ble La Manufacture til og 2013 hans første årgang.

La Manufacture drives av Benjamin som et negociant-éleveur, på samme måte som for eksempel Louis Jadot, for å lage egne viner gjennom et samarbeid med vinmakere han kjenner godt fra før. Ut fra sitt hjem i byen Chablis, omlag en 2 timers kjøretur sør for Paris, lager Benjamin enkeltmarksviner med 7 utvalgte vinprodusenter med 16 forskjellige vinmarker fra regionale appellasjoner til grand crus, hovedsaklig plassert på vestbredden av elven Serein i områdene Haute-Couture, Cousu-Main og Dentelle. 

Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er omtrent 30 år. Noen av markene har vinstokker som er opptil 45 år gamle (Vaillons og en mikro cuvée av Chablis Vieilles Vignes). For Chablis er vinrankene i gjennomsnitt 30 år, men i Chablis plantes det også ofte nye vinstokker mellom to gamle planter. Druene han jobber med er for det meste Chardonnay, noe Pinot Noir og litt Sauvignon Blanc for den mindre appelasjonen St Bris. Av Chablis lager han 4 Grand Crus og 6 Premier Crus, en Petit Chablis, en Aligoté, en Chardonnay og en Pinot Noir.

fakta
– 60% av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA, Canada, Australia, Asia og Skandinavia (Norge)
– de startet konvertering til økologisk produksjon i 2020
– gode årganger er 2014, 2017 og 2019

Chablis. foto ©️ Joel Gesvres

vinifikasjon
Vinifikasjonen gjøres i 2 deler hvorav 85% av vinen får temperaturkontrollert gjæring (18-20° C) i ståltanker på 25 og 50Hl i omtrent 3 måneder frem til slutten av malolaktisk gjæring og modnes videre på fat i 12 måneder. De resterende 15% av avlingen gjærer på franske demi-muits (eik) på 500 liter og modnes videre i 12 måneder. Begge får malolaktisk gjæring. De to blendes så og tappes på flaske hvor den modnes i nye 6 måneder før salg.

smaksnotater
La Manufacture Chablis gir umiddelbart en behagelig moden og leskende smak av sitrus, melon, aprikos og en saltighet som gir en pen umami sensasjon med god friskhet i midtpartiet og avslutter med en tørr utgang med et lite snev av bål. Drikk temperert til 12º C. Anbefaler å drikke denne til kontemplasjon en sval aften ute i en god stol med solnedgangen i horisonten. Du vil ha mat til? Prøv rå østers. Digg! Vinen viser seg fra en fin side allerede nå men kan lagres i opptil 6 år til.

La Manufacture Benjamin Laroche Chablis 2017

La Manufacture