Ishavsrøye med amandine poteter

I dag fikk jeg endelig anledning til å besøke det nyåpnede Fiskeriet på Youngstorget. Den gamle fiskebutikken, Moes fisk og vilt, har blitt til en ny og fin fiskebutikk med blid og kunskapsrik betjening som villig fileterte ishavsrøyen jeg hadde valgt ut.

ishavsrøye
900g  ishavsrøyefilet
3 ss smør og olje til steking

Vent med å steke fisken til slutt, den tar bare 8 minutter før den er klar. Begynn gjerne med potetene, kålen og sausen. Ha det meste klar før du varmer opp smør og olje og steker fisken i 5-8 minutter med skinnsiden ned til den er nesten gjennomstekt. Snu fisken på pannen og la ligge i et halvt minutt før den tas ut og er klar til servering.

poteter
15 amandine poteter
maldonsalt
hvitløk
olje
10-15 stk sherrytomater

Kok potetene halvferdig, legg i en ildfast form med olje, hvitløk og godt med maldonsalt. Sett i ovnen i 15-20minutter på 200°. Vask og legg tomatene i egen ildfast form med litt olje i bunn, sammen med potetene i ovnen.

kål
1/2 kålhode i strimler
8-10 einebær
2dl hvitvin
3 ss smør
4 sjalottløk i strimler
2 ss finhakket gressløk

Kok kål og einebær med hvitvin og evt. litt vann til den er mør. Surr sjalottløken i smøret og ha den sammen med kålen. Sil av hvitvinen og pisk inn smør, litt om gangen. Smak til med salt, pepper og ha i gressløk. Smak kålen til med salt og pepper.

saus
3 dl fløte
5 ss smør, kaldt
1 ss sitronsaft, presset
2 ss finhakket gressløk

Kok opp fløten i en liten kjele. Skjær det kalde smøret i små terninger og pisk det inn, litt etter litt. Smak til med sitronsaft og salt. For å få sausen litt tykkere, dryss inn litt hvetemel og rør inn.

les mer om Fiskeriet

anbefalt drikke; Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2009
eller Dagueneau Pouilly-Fumé 2008