Undergrunns restauranter

Underground

Undergrunnsrestauranter er ikke noe nytt fenomen: I Latin-Amerika har de lange historiske røtter, og går under navnet «paladares» eller «puertas cerradas» – låste dører. Cuba og Buenos Aires har lange tradisjoner. Likeledes Hong Kong, der etablissementene heter «fang cai» og representerer noe av øyas mest eksklusive gastronomi.

I USA har det vært en eksplosiv økning de senere årene. Ryktet forteller om et fordums Manhattan-sted med srilankisk mat og adkomst til 31. etasje via en pornosjappes bakværelse. Noen av undergrunnsrestaurantene drives fra faste privathjem, andre er ambulerende – det fortelles om middager på strender, i gamle industrilokaler og i parkeringsbygg.

Graden av hemmelighold og opprørstrang varierer, men en generell tendens er at stedene drives av unge mennesker og gjerne som rene «antirestauranter»: Alternativer til den av og til formaliserte, ofte overprisede og alltid lovregulerte restaurantopplevelsen der du sjelden blir kjent med nye folk. «Kill your parents», heter det på ett av stedenes nettsider. Ut med det gamle.

Noen av undergrunnsrestaurantene aksepterer gjester via et sinnrikt system der du etablerer kontakt på et nettsted, for deretter å motta invitasjon og adresse på e-post eller sms. Et hemmelige kjøkken finnes også et sted på østkanten i Oslo. Restauranten kan ta imot opptil 10 personer, måltidet koster ca 300.- kr, og du kan ta med egen vin. Send mail til secretdinnersoslo@gmail.com for mer info. Nå, i 2015, har det dukket opp et par gutter som kaller seg Svinepels, som er et et friskt pust i popup restaurantene.

D2 artikkel

Tønder, Danmark
Stigs Restaurant
Sønderlandevej 3, Tønder 6270
ph: +45 74720046

London
The Bruncheon Club
Nuno Mendez Club
The Underground Restaurant
SaladClub

Paris
Hidden Kitchen

Berlin
The Shy Chef

Buenos Aires
Casa Saltshakers

USA
The Ghet
Supper Underground

Australia
Zingara Cusina