Grillet indrefilet av svin

Grillet svin_1

For en måneds tid siden marinerte jeg denne indrefileten og la det i frysen for å ha den til en passende grilldag. Og en bedre dag enn i forgårs (mandag) skal man vente lenge på. Etter en treningstur på racersykkelen til Moss og hjem (133km) på søndagen, var det helt greit med nok en fridag og god tid til å slappe av i hagen med god mat og drikke. Meget behagelig og meget godt!

til 2 personer
800 g indrefilet av svin

marinade
1 dl soyaolje
1 dl rapsolje
2 stk hvitløksfedd
nykvernet pepper

Tørk av indrefileten og legg den i en stor zipplockpose. Finkutt hvitløken og ha i posen sammen med soya og rapsoljen og et par drag med pepperbøssa. Du kan gjøre som jeg, å legge den i fryseren en uke eller to, ha den over natten i kjøleskapet, eller la det være med en time eller to i kjøleskapet før den legges på grillen. NB! Husk at svin, som kylling, skal gjennomstekes!

saus
60 g sukker
1/2 dl epleeddik
2 dl hvitvin
1/2 dl fungi
4 dl hønsebuljong
1/2 stilk sitrongress
1 sjalottløk
1 gulrot
1/2 lime
nykvernet pepper

Denne sausen ble til på frihånd utifra hva jeg hadde i skapet. Noe orginal sammensetning kanskje, men det fungerte superfint til svinefileten. Sukkeret smeltes forsiktig i en stekepanne på medium varme, før du har i epleeddiken. La det frese en stund mens viften går på høygir. Ha i hvitvin og la koke inn litt. Ha i hønsebuljong, fungi, grovkuttet gulrot, sitrongress og sjalottløk, og la kraften koke inn til det halve. Sil av sausen og la stå på varmen i en halvtime til, ha saften av limen og nykvernet pepper i etter smak.

couscous
140 g couscous
3 dl hønsebuljong
1 neve frisk mynte
1 stilk stangselleri

Kok opp buljongen og ha i couscousen. Ta gryten bort fra platen, finkutt stangselleri og mynte og vend inn i couscousen. La trekke uten lokk i ca. 6 minutter.

Aspargesen grilles først direkte på grillen, før den legges sammen med tomatene på folie på grillen med litt salt og olje (Nittardi) over. Aromasoppen ble marinert en halvtime i litt olje, soyaolje og pepper, før de også havnet på et stykke folie på grillen.

Masi Riserva Costasera 2008_

Masi Costasera Amarone Classico Riserva 2008 skulle vise seg å være en perfekt grillvin! I seg selv er dette en stor vin med Amaronens fylde, men også med en flott syrlighet som balanserer vinen pent ut og gir vinen en flott friskhet. Vinen svøpte inn den grillede indrefileten på en fin måte samtidig som syrligheten i vinen møtte friskheten i sausen og de bittersøte tomatene. Det blir som regel mye latter og himling med øynene rundt bordet når jeg stikker vintermometeret i glasset for å bekrefte hvilken temperatur den har. Ikke skjønner jeg hvorfor!

Temperaturen på vinen er essensiell for å få ut det beste av dens kvaliteter, og retten for den del. Er vinen for varm kommer alkoholen lettere frem og skjemmer opplevelsen (denne vinen har hele 16%!), men er vinen for kald svinner gjerne dybden av smakene noe hen. Mitt lille prosjekt fortalte i alle fall meg at når vinen var på 17º C viste den seg fra sin beste side og spilte godt på lag med maten, og uten at alkoholprosenten var plagsom.