Giacomo Conterno

Conterno house-2
Giacomo Conterno, på vestsiden av Monforte

Vi er heldige som har fått audiens hos Roberto Conterno, en av Piemontes fremste vinmakere. Stephanie Flou, Robertos personlige assistent og oversetter, tar godt imot oss og etter en stund kommer Roberto inn. Vår ærefrykt er på bristepunktet, men vi finner snart tonen og Roberto tar seg god tid til å forklare og vise oss rundt.

1 time inn i smakingen, direkte fra fat, slår det meg at duften og smaken av alle hans viner har en klar fellesnevner. Det smaker som det dufter, helt fortreffelig. Alle som en. Selv hos andre store, velrenomerte vinprodusenter kan det sprike mellom duft og smak.

Roberto Conterno

Ofte smaker det bedre enn det dufter eller omvendt, men hos Conterno er det fulltreff, hver gang. Det betyr ikke at andre ikke lager god vin, men Conternos viner er så konsekvent, de gir hva de lover. Robertos viner leverer noe av den mest klare frukten en kan finne noe sted, og en mesterlig balanse av tanniner. For å fange essensen i en vin mener Roberto at det bestemmes gjennom 10% farge, 60% lukt og 30% smak.

Det er også mange andre vingårder som har en velstelt kjeller, men det er ingen som er i nærheten av å ha en så velstelt en som hos Robert Conterno. Selv om ikke det er ensbetydende med at det blir bedre vin av det, spesielt sammenlignet med Rinaldis kjeller, er det svært behagelig å se hvor ryddig det er. Det sier meg noe om kontroll, kjærlighet og ærbødighet. Temperaturen i kjelleren holdes naturlig og stabilt på 18 grader Celsius.

Vi fikk smake Barbera d`Alba Ceretta 2011, Barbera d`Alba Cascina Francia 2011, Barolo Cascina Francia 2009 og Barolo Monfortino Riserva 2006 (lages kun i gode årganger) og som i følge Roberto vil bli like god som 2004 årgangen. Alle ble smakt fra fat bortsett fra Langhe Nebbiolo Cerretta 2009 som ble servert fra flaske. Det ble mange religiøse øyeblikk, smatting og dype sukk.

Conterno botte
5000 liters fat i den strøkne kjelleren hos Conterno

Sistnevnte vin kommer fra den nyervervede (2008) vinmarken, Cerretta (3 hektar), som ligger nord i Serralunga. Jordsmonnet her består av hvit leire og området er skjermet av en åskam som holder gjennomsnitts-temperaturen nede til tross for at den har en varm vestlig eksponering. Vinene herfra gir et noe grovere og mer robust frukt og tanninpreg. Cascina Francia (14 hektar), ligger lenger sør i Serralunga og har mer kalk i jordsmonnet som gir vinene et noe lysere, og mer slepent floralt og elegant preg.

Conterno lagrer alle vinene sine på Botte (1000-5000L), har totalt 17 hektar vinmarker og produserer cirka 60.000 flasker i året. Barolo Monfortino Riserva er Conternos toppvin.

Rarewineco.com

Soyouwantobeasommelier

Notdrinkingpoison.blogspot.no

Candbscene.co.uk

DN.no

Giacomo Conterno

Conternos viner selges kun via spesialbestilling hos importøren, Red & White, send en forespørsel til Are eller Marthe.