Frityrstekte torskeboller

fiskeboller_2

Jeg har laget disse fiskebollene til flere anledninger nå og selv om ikke tilbehøret har vært like bra er disse bollene en vinner både hos store og små. Får du ikke foret minstemann med nok fisk i løpet av uken, vil han eller henne garantert sluke disse!

til 6 personer

700 g lettsaltet torsk/eller klippfisk
350 g mandelpoteter
1 liter frityrolje
2 fedd hvitløk
1 eggeplomme
strøkavring
3 dl melk
timian
salt
pepper

Kjøp helst fersk fisk, buk eller halestykker er best. Skyll fisken i kaldt vann og tørk den godt med kjøkkenpapir. Renskjær fisken for skinn og bein, sjekk gjerne buken for kveis når du tar av hinnen! Trekk fisken forsiktig i melk med hvitløk og timian til torsken flaker seg. Sil av melken og legg fisken på en tallerken så den får kjølt seg ned. NB! Ta vare på melken, den får du bruk for når bollene skal formes.

Skrell mandelpotetene, kok opp vannet og la potetene trekke til de er møre. Hell av vannet og la potetene dampe av seg før du legger de på et stekebrett. Mos potetene litt før du setter brettet inn i stekeovnen på 130° C i omtrent 40 minutter. Bland sammen torsk, potet, olivenolje og litt melk, smak til med salt og pepper. Blandingen skal være lett fuktig men med fast og fin konsistens, den kan være litt klissete men du må klare å rulle den til baller på omtrent 30-35 gram. Legg de i fryseren i en times tid.

Gjør klar en bolle med hvetemel, en med pisket eggeplomme og en med strøkavring. Rull bollene i melet først, så i egg og til slutt i strøkavring. Du kan gjerne gi den en ekstra runde i egg og kavring før du legger bollene en times tid i frysen igjen!

Varm opp frityroljen til 180° C, ta torskebollene ut av frysen og legg en og en i frityren i ca 30-40 sekunder, til du får en fin gylden farge. Legg de på et rent kjøkkenhåndkle så frityroljen får renne av seg litt. Server torskebollene varme.

Torskeboller og chilikrabbe

Første gang jeg lagde torskebollene hadde jeg Singapore chili krabbe til. Ikke noen høydare akkurat! Mest fordi jeg ikke var helt heldig med resultatet av chili krabben, men også fordi det var ganske grisete og vanskelig å pille ut krabbekjøttet. Etter andre forsøk med samme retten gav jeg (foreløbig) opp! Tredje gang ble torskebollene ganske enkelt smakt til aioli, noe som var toppers.

Terra Montosa 2013-s

Noe som også var toppers til denne tapas orienterte retten var denne flotte Rieslingen fra Georg Breuer, Terra Montosa Riesling 2014. Den har en særegen men flott og konsentrert smak av honning, voks og røde epler som balanserte fint mot den lett salte torskebollen og aiolien. Vinen avrundet lett og elegant med en fruktig og fin syrlighet, og var en glede å drikke til.