Fiskesuppe fra Austrheim

Fiskesuppe Austrheim-ws

Denne blåskjellsuppen ble kreert i sommerferien etter en lang dag på sjøen med selvplukket blåskjell, selvfisket pale, torsk og lyr. Det ble det en sen middag, ca klokken 9 på kvelden, men resultatet var såpass at jeg måtte laget den igjen denne helgen. Jeg fikk ikke tak i pale og torsk, så det ble i stedet kolje, breiflabb og laks denne gangen. Bruk det du får tak i, så lenge det er fersk vare.

til 4 personer

1 kg blåskjell
250 g kolje
350 g breiflabb
2 dl hvitvin
2 ss smør
1 løk
1 dl rapsolje
2 fedd hvitløk
1 stangselleri
4 store gulrøtter
3 dl fløte
1 søt paprika
3 dl créme fraiche
1 neve frisk timian
salt og nykvernet pepper

Vask og rens blåskjellene i kaldt vann. Kast de som ikke vil lukke seg og de med knust skall. Grovhakk løk og hvitløk, ha olje og smør  i en jerngryte. Varm opp og ha i vin, 2 grovkuttede gulrøtter, stangselleri og blåskjellene. Skru opp varmen, og damp blåskjellene under lokk i ca 5-7 min. Det er viktig at skjellene ikke koker for lenge, da blir de små og seige. Kast skjellene som ikke har åpnet seg. Plukk ut innmaten på resten og legg den til side. Plukk ut gulrot og sellerirot. Du skal nå ha ca 2-3 dl kraft, løk og hvitløk tilbake. Er det for lite kraft kan du eventuelt spe på med noe fiskekraft.

Ha i fløte, crème fraiche, tynnskjærte gulrøtter og grovkuttet paprika i gryten med kraft. La småkoke i ca 30 minutter. Rens fisken for skinn og ben, skjær i passe store stykker og ha i suppen, sammen med blåskjellinmaten, 3 minutter før servering. Smak til med salt og pepper. Ha i fersk timian og server med ferskt brød til.

Flick Morstein 2010 ws

Jeg hadde en flaske av Flick Morstein Riesling Trocken 2009 til denne retten som var helt nydelig. Fantastisk mineralsk vin som ga fiskesuppen det lille ekstra. Jeg fant 2009 årgangen på Valken i Bergen til 239.- kr, men 2011 årgangen (216.-) er lettere tilgjengelig på bestillingsutvalget. Jeg smakte også Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese Halbtrocken 2011 til, som er en flott vin, men den var en tanke frisk for denne retten.

Blåskjellvarsel fra Mattilsynet

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: