Eplepai

 Eplepai1

Det blir mye eplebaking nå når hagen flyter over av epler! Denne gode rustikke eplekaken er en av to som kommer på siden min denne uken.

deig
125 g smør
100 g melis
250 g hvetemel
2 egg
salt

Smelt smøret og ha i melis. Visp til du får en luftig krem. Ha i eggene og visp litt til. Ha i hvetemelet og en klype salt og bland det hele inn til en smidig deig. Pakk deigen i plastfolie og sett i kjøleskapet i ca. 2 timer. Romtemperer deigen i 5-10 minutter før du bearbeider den.

fyll
1 1/2 kg epler
100 gr smør
100 g sukker
kanel

Vask og skrell eplene, fjern kjernehusene, og del eplene i båter. Ha sukker og smør i en teflonpanne. Ikke rør i blandingen, men la den sakte smeltes på lav varme. Når blandingen begynner å bli gyllen kan du trekke pannen av platen. Legg i eplebåtene med bredsiden ned, strø over resten av sukkeret og la det surre videre på lav varme i ca 30 minutter, gjerne med lokk på.

Smør en paiform godt inn med smør. Del deigen i to og fordel den ene i paiformen. Fyll godt opp på sidene av formen og prikk deigen med gaffel. Stek deigen i ovnen på 200 grader C i 10 min. Ta ut og ha i eplene og litt kanel. Kjevle ut den andre delen av deigen på et stykke bakepapir. Det er lettere å legge deigen over hele paien til slutt på denne måten. Sett inn i ovnen igjen og stek videre i 40 minutter på 200 grader, til paien er pent gyllen.

Servèr mens den ennå er varm, enten som den er eller med vaniljeis.

Keller Rislaner 2011 ws_1

Den søte kakebunnen, blandet med den syrlige smaken av epler, omfavnes av denne flotte Rislaneren fra Keller.  Vinen har klokkeklare smaker, akkurat som paien, og vinen er absolutt søt men sødmen oppleves som elegant mot den pikante syren. Smakene fra begge blir hengende lenge i munnen, en bra avslutning til et godt måltid. For en vin av denne kvaliteten er 195.- kr en beskjeden pris. Keller Rieslaner Spätlese 2011.

Frukt.no