En emosjonell vinsmaker

Utsikt fra Tenuta Montanello i Piemonte. foto © Randi Helland

Jeg snubler som regel inn i ting litt ved en tilfeldighet, men også fordi jeg alltid er åpen for nye erfaringer. Når jeg finner et emne som pirrer nysgjerrigheten min litt ekstra, graver jeg meg inn i det for å lære og å forstå. Foto, film, kaffe, vin, mat, landeveissykling, jeg fanges og gjør et dypdykk, går inn i det med hud og hår. Gleden med å finne kvalitetene i ting er stor. Livsnyter? Jeg prøver.

–  –  –

Det er ikke mengden, men kvaliteten. Jeg elsker å finne viner som gir meg en smaksopplevelse utenom det vanlige, og gjennom å oppdage nye viner også å bli kjent med menneskene og prosessen bak. Å smake vin er for meg er en emosjonell opplevelse. Jeg blir tullete opprømt og glad for en spesielt god vin og ekstatisk når mat og vin smelter sammen i en forhøyet smaksopplevelse. Da kan jeg gjerne sitte i gledesrus i flere timer ved bordet og nyte maten og vinen. La den bli kald, folk må gjerne gå fra bordet, jeg blir sittende!

Jeg reiser så ofte jeg kan og nyter mulighetene til å tilbringe noen timer alene på en vingård, bli kjent med vinmakeren, rusle rundt i markene, sitte i vinkjelleren og smake på vinene mens jeg lytter på historiene om det som ligger bak. Drømmer, hardt arbeid, interessante historier og mennesker. Vinene snakker for seg selv, men totalopplevelsen blir større.

Jeg kan se meg selv rusle rundt i vinmarkene når jeg blir eldre. foto © Jørn G. Broll (Lessona, Alto Piemonte)

Kommer jeg over en ny, spesielt god vin som åpner opp et smaksbilde som jeg ikke trodde skulle være mulig, blir jeg ganske gira og kaster meg over tastaturet for å dele opplevelsene. I denne prosessen leser meg opp om vinen og kontakter alltid vinmakeren for å finne ut mer, viktig og riktig informasjon om begge. Hele tiden med vinen i glasset ved siden av meg mens jeg skriver. Vinen holder sansene åpne og lar meg se og føle.

Hva min agenda er? Å lære om og dele mat og vinopplevelser, ikke styrt av noen, kun påvirket av gode oppskrifter og gode viner.

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: