Domaine Huet Le Haut-Lieu Demi-Sec 2007

Domaine Huet er et av de ledende vingårdene i Vouvray. Gården, som ble grunnlagt i 1928, ligger i utkanten (øst) av byen Tours, ved elven Loir i nord-vest Frankrike. Den har 35 hektar vinmarker fordelt på tre hoved-appelasjoner: Le Haut-Lieu (9 hektar), Le Mont (8 hektar) og Le Clos du Bourg (6 hektar). De siste 12 hektar (både eid og leiet mark) ligger rundt Le Haut-Lieu og brukes til produksjon av musserende viner eller Haut Lieu cuvée, hvis kvaliteten tilsier det.

Gården drives biodynamisk, og druene herfra plukkes manuelt i to eller tre omganger i oktober og i begynnelsen av november. De gjæres i en blanding av store og små eikefat, og større rustfrie tanker. Kun naturlig gjæring og ingen ny eik brukes i modningsprosess med det mål å beholde friskhet og renhet av frukten. Le Haut-Lieu vinen lagres i 6 mnd på 100% franske eiketønner før den tappes på flaske.

Foto: Richard Kelley

Vinrankene på Le haut-Lieu er ca. 20 år gammel og står i dyp (4m) leirholdig kalksteins jord, hovedsaklig brun leire, som gir myke og rike viner. Få hvitvinsdruer er mer lagringsvennlige enn Chenin Blanc, og Le Haut-Lieu kan for eksempel fint lagres i 10 år +/-, men gudbedre så godt den smaker nå!

Denne vinen har en nydelig balansert sødme med en veldig frisk syrestruktur og en enorm dybde og lengde av smaker som annanas, fersken, honningmelon og papaya, med en god mineralitet.Jeg smakte denne også til laks og nybakt eplekake med vaniljeis, da var den enten en tanke for søt (laks) eller ikke søt nok (epplekake), men til den modne osten «Vismann» fra Tingvollost, og Kamskjell i fløtesaus, var den helt nydelig. Vinen serveres best kald, på 11°.

Drue: 100% Chenin blanc

Salle degustation
Det nye smakehuset på gården

Aperitif.no

Rarewineco.com

Richardkelley.co.uk

Thewinedoctor.com

Domaine Huet    – kart

Vinmonopolet 275.- kr (v#9946301)

Det er kun få flasker igjen av denne årgangen, i Bodø, men det er mange av 2011 årgangen igjen som med fordel kan legges i vinskapet noen år.

Andre Huet viner på vinmonopolet:
Dom. Huet Le Clos du Bourg Sec 2011
Dom. Huet Le Mont Demi-Sec 2011
Dom. Huet Le Mont Sec 2011
Dom. Huet Le Haut-Lieu Sec 2011