Dog Point Pinot Noir 2015

Denne likte jeg umiddelbart, noe som skulle vedvare hele reisen gjennom flasken. Den koster litt, men den er verd det. Spesielt 2015 årgangen. Den er i årgangs-skifte (2015-2016) akkurat nå så spesifisere gjerne at du vil ha 2015 hvis du bestiller den.

–  –  –

Etter å ha jobbet sammen hos Cloudy Bay fant parene, Ivan og Margaret Sutherland og James & Wendy Healy, ut at de delte de samme ambisjonene om å lage sine egne viner. Så i februar 2004 med frukt fra 2002-årgangen fra den 80 hektar store gården som ble etablert av Ivan og Margaret, lanserte parene sine første viner under Dog Point-etiketten. Fra 2009 har produksjonen vært etter organiske prinsipper.

New Zealand er delt opp i hovedsak av to store øygrupper, North Island (Auckland) og South Island (Christchurch), i tillegg til 600 mindre øyer omkring disse. Dog Point ligger på nordspissen av South Island, bare et steinkast unna et annet kjent vinhus for oss nordboere, Matua. Fra 2009 har produksjonen vært etter organiske prinsipper, og Dog Point er faktisk den største organiske vingården i New Zealand med 250 hektar dyrket mark. Om vinteren slipper de omlag 2000 sauer på beite i markene for å holde gress og ugress nede, de tar blant annet beskjæringene fra vinrankene og druerester fra vinmakingen som komposteres og senere brukes som gjødsel. Produksjonen er årlig på omtrent 390 000 flasker og de lager vin på Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir. Navnet Dog Point går tilbake til den tidligste europeiske bosetningen i Marlborough og da hunder ble brukt til å beskytte de lokale sauene i distriktet.

Dog Point er en av de eldste private vinmarkene i Marlborough (1973). foto © Dog Point

Fra 2016 årgangen har Dog Point begynt å bruke skrukork på vinene fremfor naturkork fordi de mener at kork oftere ødelegger vinen enn skrukork. Mange mener at skrukork er vel så holdbar for lagring av vin, men her strides de lærde. De fleste mener at naturkork er bedre for lagring fordi den lar vinen puste og slipper gasser ut mens skrukork er helt tett og at den derfor ikke er best egnet for viner som skal lagres over lang tid. Hovedproblemet med naturkork er TCA som kan komme av bittesmå luftbåren sopp som fester seg på korken, eller at TCA og luft kommer inn gjennom korken og ødelegger vinen. Korkprodusentene har blitt mye flinkere til å fjerne kork med sopp, og undersøkelser har vist at kun 3-5 per 1000 korker er infisert i dag. Selv har jeg alltid helt mot naturkork, både fordi den lagrer vinen bedre og litt på grunn av romansen av lyden av en kork som «plopper». Leser du dette og har en mening om saken hører jeg gjerne fra deg!

fakta
– 86% av vinen eksporteres i hovedsak til USA, Storbritannia og Australia
– de første pinot noir vinrankene ble plantet for 36 år siden (1983)
– de lager kun vin under én etikett – Dog Point Vineyard
– av nyere årganger er 2015, 2017 og 2019 svært gode

foto © Dog Point

vinifisering
Druene til denne kommer fra seks forskjellige pinot noir-kloner som håndplukkes og håndsorteres før de-stemming (15% hele klaser) hvor jordsmonnet er leire. Frukten er gjæret i små rustfrie åpne ståltanker uten «pumpovers». Fermentering skjer over en periode på 2-3 uker før modning på 18 måneder på franske eikefat (40% nye). Vinen tappes på flaske uten filtrering.
Den eneste forskjellen mellom 15 og 16 årgangene er at de har økt bruken av hele drueklaser fra 15 til 20% under maserasjonen i 2016.

smaksnotater
2015 årgangen er rundere og mer aromatisk enn 2016. Ikke mye, men nok til at det er den som står klart frem som den bedre årgangen. 2015 er nydelig, leskende, med rød og vibrerende ren frukt med underliggende mørke toner, svart pepper, men en god syrestruktur og fin balanse på smakene og en tørr, fin og lang, utgang. En vin å legge merke til, en du kommer til å like godt og få et godt forhold til. Den drikker utmerket nå, temperert til 15° C, men kan fint lagres i 10+ år og drikker perfekt til andebryst!

Dog Point Pinot Noir 2015

Dog Point Vineyard