Clotilde Davenne Chablis Grand Cru Bougros 2012

Clotilde GC Bougros 2012

Jeg har smakt endel Chablis før uten å bli helt frelst, ikke før denne fra Clotilde. Den var intet mindre enn supergod. Det er fremdeles en litt ung vin, men lar du den ligge noen år får du full valuta for pengene.

Du finner gården, Les Temps Perdus, i byen Prehy ca. 10 minutters kjøretør sørvest fra Chablis. Clotilde jobbet som ønolog for den store produsenten Jean-Marc Brocard siden 1988. Rundt den tiden kjøpte hun også sitt eget hus hvor hun i 1992 plantet sine første vinplanter. Druene solgte hun videre til Brocard for å finansiere oppussingen av huset. Etterhvert som gården hennes fortsatte å vokse bestemte hun seg for å slutte som vinmaker etter 17 år hos Brocard.

Clotildes første årgang kom i 2004, og i dag har hun 18 hektar vinmarker hvor hun produserer Petit Chablis, Chablis, Premier Cru og Grand Cru. Den totale produksjonen er på 400 000 flasker i året, men 18 hektar er ikke nok til en såpass stor produksjon, så hun kjøper inn endel druer fra omkringliggende gårder. Alle innkjøpte druer vinifiseres på gården i Préhy. 

Clotilde Davenne - Domaine
Les Temps Perdus, foto © Domaine Clotilde Davenne

Bougros er laget på 100% Chardonnay og er en av 7 klassifiserte Grand Cru-vinmarker i Chablis som ligger på den nordvestlige delen av Grand Cru-beltet. Markene grenser ned mot elven Serein, øst for landsbyen Chablis. Vinstokkene her er 35 år gamle og jordsmonnet er kalkstein med forsteinede østers, noe som gjenkjennes spesielt på duft. Bougros er en av de bratteste Grand Cru-markene med sørøstlig soleksponering og får dermed nyte godt av ettermiddagssolen. God soleksponering er viktig for å oppnå modne druer. Det kjølige klimaet sørger for god syre i vinen. Det brukes ingen eik i vinene.

2002, 2008, 2010 og 2012 var veldig gode årganger i Chablis, med klassiske, friske og mineralske viner. 2005 var en mer kraftig og kompleks årgang. Clotilde sier selv at 2012 årgangen av Bougros var så bra at vinen fint vil kunne lagres i 20 år. 75% av produksjonen hennes eksporteres.

Villes Vignes1
Bougros vinranker, foto © Domaine Clotilde Davenne

vinifikasjon
Fremstillingen av Bougros er veldig klassisk, ikke så annerledes enn alle de andre vinene Clotilde lager. Innhøstingen skjer for hånd, og straks etter innhøstning presses druene med pneumatisk presse. Etter 12 timer klares og stabiliseres vinen før den gjærer med naturlig gjær med en temperatur mellom 16° til 24° C. Malolaktisk gjæring skjer i løpet av vinteren. Vinen lagres videre på rustfrie ståltanker i 12 måneder. Til slutt tappes den med skånsom filtrering over på flasker.

smaksnotater
Ut av glasset kommer det flotte dufter av flint, ananas og grønne epler. Det er en svært elegant vin med leskende smaker av fersken, honningmelon, røde og grønne epler, superfin dybde og balanse med innbydende friskhet og en syrlighet som pirrer og renser ganen. Smakene sitter i en liten evighet og gir meg mange grunner for å smake den igjen og igjen. Intensiteten i vinen er intet mindre enn super! Serveringstemperatur: 12 – 14° C. Drikkevindu på denne er fra 2017-2035.

Denne synes det jeg det var fint å drikke alene, men den vil også gå godt til kamskjell i fløtesaus eller røkt hyse med stekte poteter.

Clotilde Davenne Chablis Grand Cru Bougros 2012

Domaine Clotilde Davenne