Cigliuti Barbera d’Alba Serraboella 2009

Azienda Agricola Cigliuti holder til i Serraboella, et lite tettsted rett i nærheten av Neive i Barbaresco. Her har Cigliuti-­familien tappet vin under egen etikett og drevet andre former for landbruk siden 1964, blant annet dyrking av hasselnøtter, som tradisjonelt har vært en viktig eksportartikkel i regionen. I dag er eiendommen på i alt 9 hektar, der to tredjedeler er avsatt til vinproduksjon, den resterende delen omfatter produksjon av nøtter.

Hos Azienda Agricola Cigliuti arbeides det etter økologiske prinsipper i vinmarkene. Det innebærer blant annet nulltoleranse i forhold til kjemiske tilsettingsstoffer/plantevernmidler. Kun organisk gjødsel anvendes. På denne måten holdes vinmarkene i god mikrobiologisk balanse, noe som også bidrar til å holde avlingene nede i tillegg til å motvirke sykdommer.

Azienda Agricola Cigliuti produserer kun røde viner, basert på druene Dolcetto, Barbera, Nebbiolo og (en mindre andel) Cabernet Sauvignon.

Renato Cigliuti

Selv om jeg synes 2005 var en mer fyldig og kompleks årgang, smaker denne 2009 årgangen svært godt. Den har en deilig og lett syrlig, leskende smak av jordbær, bringebær og vanilje, med noe krydder og integrerte tanniner. Den vil få en mer avrundet og fyldigere smak om den får ligge i 2-3 år i vinskapet.

Druene avstilkes og gjæres i temperatur-kontrollerte ståltanker ved ca. 27-28°, maserasjonstiden er ca. 10-12 dager. Så lagres vinen på brukte franske eikefat ca. 10 mnd. før den får ytterligere 7 måneder på flaske før salg.

Foto: Claudia Cigliuti

Passer til lyst kjøtt, torsk og kontemplasjon.

Drue: 100% Barbera

WineSpectator gir denne 90p.

Azienda Cigliuti

Vinmonopolet 236.- kr (v# 4461501 ) – BU

tidligere smakt:
Cigliuti Barbera d’alba Serraboella 2005

andre viner fra Cigliuti på Vinmonopolet:
Cigliuti Barbaresco Serraboella 2008
Cigliuti Vigne Erte Barbaresco 2008
Cigliuti Briccoserra 2005