Castellare di Castellina Poggio Ai Merli 2013

Det er ikke hverdags å svi av 681.- kr for en vin, men en sjelden gang kan det forsvares hvis en vil ha en spesielt god opplevelse. Spesielt hvis vinen heter Poggio ai Merli!

–  –  –

Castellare di Castellina ligger vakkert til rundt den lille byen Castellina midt i Chianti Classico området, en 45 minutter kjøretur sør for Firenze. Eiendommen ble etablert i 1979 av Paolo Panerai og drives i dag etter økologiske prinsipper og er på totalt 80 hektar, hvorav 33 hektar er vinmarker, 20 hektar er oliven og resten skog.

Merlot trives spesielt godt i Toscana og kanskje spesielt godt i markene til Castellare. Den aller første, rene, Merlot vinen (l`Apparita) ble laget av Castello di Ama i 1985 og ble allerede fra første årgangen en av Toscanas beste rødviner. Merlot laget i Toscana har en tendens til å få et litt mer tanninpreg og kompleksitet enn for eksempel Bordeaux sine bløtere og fruktige viner. Merlot druene til Castellare ble plantet i 1995 og første årgangen av Poggio Ai Merli kom i 1999.

Castellare lager totalt 250 000 flasker vin årlig som fordeles ulikt på 10 forskjellige viner, 7 røde og 3 hvite, på druer som Sangiovese, Canaiolo, Ciliegiolo, Malvasia nera, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay og Sauvignon blanc.

fakta
– alle vinene deres eksporteres i all hovedsak til USA, Tyskland og Sveits
– beste årganger er; 1985, 1990, 1997, 1999, 2001, 2004, 2007, 2011 og 2013
– etikettene viser utrydningstruede fuglearter fra Toscana og en liten andel av hver flaske går til dyrebeskyttelsen

Castellare di Castellina, foto © Castellare di Castellina

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Merlot som kommer fra vinranker som står i kalkstein i sør-østvendte marker i 370 meters høyde. Mosten får 30 dagers maserasjon i ståltanker med en temperatur på 26° C, malolaktisk fermentering skjer i sement før den får 18-24 måneders modning på franske 240 liters franske fat (barriques). Til slutt får vinen 12 måneders flaskelagring før salg.

smaksnotater
Det første som slår meg er den silkemyke inngangen på vinen, den fyldige med pent balanserte og leskende frukt mot en frisk syrlighet. Smaker av kjølige solbær, bjørnebær, vanilje og pepper. Alt er så pent pakket inn i denne en rike og svært gode vinen. Den er langt fra brautende, heller dempet og rolig med pirrende, pent integrerte tanniner og smaker som varer behagelig lenge. Jeg slapper i alle fall av og koser meg med den og et stykke medium stekt entrecot og en god rødvinsaus til. Perfekt!

Denne kan lagres på egnet sted i minst 20 år, men drikker du den nå er det lurt å lufte den i 2-3 timer på karaffel og temperere den til 16º C.

Castellare di Castellina Poggio Ai Merli 2013

Castellare di Castellina