Cantina D’Isera Pinot Grigio 2015

pinot-grigio

Pinot Grigio gir ofte slanke viner og er vanligvis ikke en vin jeg drikker mye av, men nerven og den ekstra kompleksiteten i denne tiltalte meg såpass at jeg gjerne smaker flere. Pinot Grigio er synonymt med Pinot Gris (Frankrike) eller Grauburgunder (Tyskland) og er en klone av Pinot Noir. Druen er også ofte benyttet til å lage orangevin.

Cantina D`Isera er et kooperativ som ligger helt nord i Italia i vindistriktet Trentino/Alto Adige, omtrent 2 timers kjøretur fra Milano. Kooperativet startet allerede i 1907 og har i dag omtrent 150 småbønder som leverer druere fra tilsammen 200 hektar vinmarker. Fra høsten 2014 overtok Massimo Tarter jobben som direktør og sjefs-ønolog som har resultert i en betydelig hevelse av kvaliteten. Kooperativet jobber også mot full økosertifisering av alle vinene innen 6 år.

2015 vår et meget bra år i Trento. Sommeren var varm, men kjølige netter gjorde at det ble perfekt modning på druene samtidig som syren holdt seg frisk helt til innhøsting tidlig i september.

cantine-disera
foto © Cantine D`Isera

vinifikasjon
Vinmarkene til Pinot Grigio ligger på 500-900 meter over havet. Druene vinifiseres tradisjonelt i temperaturkontrollerte ståltanker og lagres på bunnfall i 4 måneder før tapping på flaske.

smaksnotater
Første gang jeg smakte denne vinen for et halvt år siden stoppet jeg ikke lenge ved den. I sommer fikk jeg den anbefalt igjen på Valkendorfsgaten VP, og etter et par timers lufting og konsumert med en temperatur på 12° ble det klart at vinen hadde modnet noe. Den var presis og klar på smak, frisk men også med en lett fin dybde i frukten som reflekterte en underliggende nerve som ga den det lille ekstra. Vinen var superfin å drikke alene som aperitif men kan også passe til friske salater.

Vinen er ferskvare og ganske moden nå og anbefales å drikkes innen et par år.

Cantina D’Isera Pinot Grigio 2015

Cantina D`Isera