Baklava

Baklava-JgB

Første gang jeg ble introdusert til denne Tyrkiske desserten var da jeg jobbet i et fotostudio i Ballard, Seattle, back in the days (1989). Den var så søt og god at det var vanskelig å ikke like den. Jeg har spist det ved flere anledninger opp gjennom årene, men det var da jeg nylig var på sommerferie i Hellas og igjen kom over kaken at jeg bestemte meg for å prøve og lage den hjemme også.

baklava
8 g valnøtter
10 g pistasjenøtter (uten skall)
1/4 kopp sukker
1 ts kanel
50 g usaltet smør
2 pakker filodeig

Finhakk valnøtter og pistasjenøtter med en god kjøkkenkniv eller en kjøkkenmaskin (ta vare på litt pistasjenøtter til pynt). Bland inn sukker og kanel. Smelt smøret på svak varme.

Legg alt klart på benken før du går videre. Fukt et kjøkkenhåndkle (ikke for vått!) og legg det over foliodeigen. Kutt eventuelt til foliodeigen med en saks hvis den er for stor til den ildfaste formen du bruker.

Smør et tynt lag av smør over bunnen av formen. Brett tilbake håndkleet, og ta forsiktig ut ett ark foliodeig og legg den over den forrige. Pensle toppen av foliodeigen med smør. Gjenta til du har totalt 7 ark med foliodeig. Alle lagene skal pensles med smør. Håndkleet skal over neste folioark for hver gang du tar et ut. Legg så på det første laget av nøtter. Spre jevnt utover, helt ut til kantene. Så er det på`an igjen med et folioark over nøttene. Pensle med smeltet smør. Gjenta 4 ganger til. Så kommer topplaget. Enda 7 lag til med folioark, som alle pensles lett med smeltet smør.

Skjær kaken opp i passe biter med en skarp kniv. Sett den ildfaste formen i ovnen og stek i ca 45 minutter på 180° C. Sjekk halvveis og snu gjerne formen for jevn bruning. Når baklavaen er jevnt gyllenbrun kan du ta den ut av ovnen og avkjøle den på rist.

sirup
3/4 kopp sukker
3/4 dl vann
3/4 kopp honning

Lag sirupen mens baklavaen kjøles. Bland sukker, vann og honning i en kjele og kok opp. Kok i 10 minutter. Dobbeltsjekk at baklavabitene er kuttet hele veien gjennom, og hell sirupen over hele kaken. Dekk baklavaen med et lokk som ikke kommer i kontakt med baklavaen. Sett i kjøleskap i minst 4 timer, helst natten over, før servering. Kaken vil holde seg i opptil 5 dager i kjøleskap.

Tokaji2008-1

Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008Royal Tokaji skuffer sjeldent, den har en helt spesiell sødme, friskhet og frukt som er vanskelig å ikke like. Tilfeldigvis fikk jeg Tokajien i gave fra min gode venn Pål like før helgen, akkurat i tide til å bli smakt til kaken. Jeg prøvde også en tysk Eisswein til, men det var ikke tvil om at Tokajien var den beste matchen. Den hadde den ekstra friskheten og fine smaker av aprikos og honning som løftet desserten litt opp fra den tunge sødmen. For vær sikker, baklavaen er en supersøt og mektig dessert!

PS! Puttonyos er måleenheten for sukkerinnholdet i Tokaji, hvor laveste nummer er 3 og høyeste er 6.

How to make Baklava