Weingut Tesch

Martin Tesch tar selv imot vår lille gruppe og leder oss opp en smal vindeltrapp i det nyoppussede og moderne huset i byen Langenlonsheim, i Nahe.

Martin, egentlig utdannet mikrobiolog og kjemist, overtok farens vingård i 1998. Vingården som opprinnelig ble startet i 1723 og som den gang laget klassiske tyske viner og som produserte hele 43 forskjellige vinsorter. Det første Martin gjorde var å kutte ned alle Müller Thurgau, Sylvaner, Gewürtztraminer vinstokkene m.fl., med en motorsag. Alt han beholdt var Riesling, og lager nå kun 11 forskjellige viner hvorav 90% er Riesling, 5% Pinot Noir og 5 % Pinot Blanck. Alle druene håndplukkes.

I 2003 holdt han på å gå konkurs. Det tyske markedet likte ikke hans u-tyske stil, MTV stilen, og snudde ryggen til vinene hans. Men ved å være kompromissløs og med en visjon om kun å lage tørre Rieslinger stod Martin på sitt og tross motgang har hans standhaftighet bært frukter og i dag selger han ca 180 000 flasker vin i året. Inngangsporten til et større marked var å følge visjonen; enklere etiketter som identifiserer vinen raskt, mindre antall vinsorter, renere og enklere vin (les tørre hvitviner) og nye salgsinnfall. Han satset for eksempel på musikkmiljøet (derav ideen Riesling unplugged) pop og rock, og fikk etterhvert innpass med vinene sine backstage på rockekonserter. Kiss, A-ha og hos Die Toten Hosen, for å nevne noen band. Den Berlinske Filharmonien og Gibson gitar har også blitt store fan av Tesch-vinene.

Ved flere anledninger har Martin spesiallaget flasker til andre kunstnere og band, mennesker som han selv har fått sansen for og som han har stor glede av å gjøre noe så spesielt for.

Vinene hans har ikke de store variasjonene, de er rett frem, enkle, klokkeklare, friske Rieslinger som drikkes lett. Det eneste som er gammelt med vinene er bildet av Martins oldefar, Martin Müller, som er avbildet på alle etikettene, og har vært det i 150 år. Fargekodene på korkene og etikettene kom han på da han stod på undergrunnsbanen i London og så på oversikten over de forskjellige banene. Flaskene hans har nå de samme fargekodene. Flaskene og etikettene til Tesch har også vunnet den ettertraktede tyske «RED Dot» design prisen, og alle hans viner kommer med Stelvin Lux skrukorker.

Tesch Riesling Unplugged 2010. En frisk, fruktig, lett og mineralsk, tørr hvitvin med smak av lime, blomster og grønne epler. (sort label)

Tesch Laubenheimer Karthäuser 2010. Denne er nok min favoritt. En fyldig smak av pære, blomster og eple. Frisk syrlighet, fin mineralitet med en lang ettersmak. Jordsmonnet er rød sandstein («Roter Hang») som også hos Louis Guntrums beste viner. (brun label)

Aperitif.no

Organic Wine Journal

Quentin Sadler

Weingut Tesch

Tesch viner på Vinmonopolet:
Tesch Karthauser Riesling Trocken 2008
Tesch Krone Riesling Spätlese Trocken 2007
Tesch Löhrer Berg Riesling Trocken 2008
Tesch Riesling Trocken 2009
Tesch Riesling Unplugged Trocken 2009