Novaia Amarone della Valpolicella Classico Corte Vaona 2009

Novaia Amarone 2009

Jeg er vanligvis ikke så stor fan av Amarone siden de ofte er veldig tunge og sødmefulle, men Corte Vaona fra Novaia er et gledelig unntak som overrasker med ekstremt nennsom frukt og lett saftig fylde.

Gården Novaia holder til i Veneto, omtrent 30 minutters kjøretur nord for Verona, Italia, og drives av brødrene Gian Paolo og Cesare Vaona. De var for eksempel de første i Veneto som byttet ut den tradisjonelle Pergola oppbindingen med den noe mer moderne Gujot.

Vingården har vært i familiens eie siden det 18. århundre. I dag eier de 7 hektar vinmarker og produserer omtrent 45 000 flasker vin hvert år. De er sertifisert økologisk og grunnlaget for vinene gjøres i all hovedsak i vinmarkene. De utøver grønn innhøstning for å sikre at druene vil bli konsentrerte og fullmodne. Hver parsell høstes flere ganger for å kun sitte igjen med de aller beste druene. I kjelleren brukes det naturlige gjærstammer og fermentering på temperaturkontrollerte ståltanker, for lagring av vinene brukes franske Barrique eller slovanske eikefat.

fakta:
* de beste årgangene for denne de siste årene er 2007, 2009 og 2011.
* vinrankene på gården er fra 10 to 50 år gamle. For Amarone brukes vinranker fra 15 + år
* 65% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Canada, Holland, Norge, Sverige, USA og Sveits.

Novaia-3764-1

vinifikasjon
De beste druene håndplukkes i september for denne Amaronen. De legges i trekasser (fruttaio), i hele klaser og kun i ett lag. Kassene settes i en godt luftet kjeller i 400 meters høyde over havet hvor druene tørker naturlig i 100 dager. Druene destemmes og presses forsiktig. Kaldmaserasjon og fermentering skjer på små ståltanker i 30 dager før de får 24 måneder på slovanske eikefat og 8 måneders lagring på flaske før salg. Lagres flaskene riktig kan vinen holde seg fint i 20 år +

smaksnotater
Corte Vaona 2009 er ikke en stor og voldsom Amarone, men tvertimot er den som fløyel i munnen med behagelig frukt som moreller, plommer, lett smak av solbær, noe røk og kryder, med lang sval ettersmak. Integrerte tanniner, flott syrlig fraspark, tørr utgang. En glede å drikke. Luftes helst i 2-3 timer før du tar første glass av den. Temperer til 16° C.

Jeg drakk denne til lammecarrè med jordskokkpurè (oppskrift kommer på lørdag), men også denne lammekarrèeoppskriften kan med hell brukes. Urtetrekt indrefilet vil vinen også passe supert til eller drikk den alene foran peisen som meditasjonsvin.

Novaia Amarone della Valpolicella Classico Corte Vaona 2009

Agricola Novaia