Iskake med multer


Denne iskaken fikk jeg servert hos min søster Janne i fjor jul, en kake som ga mersmak. Selv om det ikke er multesesong nå (brukte frosne bær), var det på tide å få laget min egen versjon av den. Resultatet ble at jeg ikke klarte å beherske meg og forspiste meg grundig!

nøttebunn
250 g mandler
200 g melis
5 stk eggehviter

Varm stekeovnen til 160 °C. Dekk bunnen av en springform (24-26 cm) med bakepapir. Mal nøttene på kvern eller finhakk dem i matprosessor. Stivpisk eggehvitene og vend inn melis og nøtter eller mandler. Fordel røren i kakeformen og stek kakebunnen på nederste rille i ca. 40 minutter. Avkjøl den i formen.

iskrem
5 stk eggeplommer
3 dl kremfløte
5 pl gelatin
150 g sukker
100 g multer

La gelatinplatene ligge i kaldt vann i 5-6 minutter. Hell av vannet og løs opp én og én plate i 1/2 dl kokende varmt vann. Rør til all gelatinen er oppløst. Pisk eggeplommer og sukker til ekstra tykk eggedosis. Rør inn pisket kremfløte og multer i eggedosisen. Ha i smeltet gelatin i en tynn stråle, mens du blander forsiktig men godt med en slikkepott. Hell kremen over avkjølt kakebunn og la formen stå i kjøleskap til kremen er stiv. Sett kaken i fryseren.

gelélokk
5 dl multer
1 pk gelépulver med appelsinsmak
2,5 dl vann

Ta kaken ut av fryseren ca. 1 time før servering. Kok opp vann i en kjele. Tilsett gelépulver og rør til det er oppløst. Avkjøl og hell geléen over kaken. Fordel hele multebær over gelèen, og sett kaken i kjøleskap til gelélokket stivner.

Chaupè 2011

Dom. Cauhapé Jurançon Noblesse du Temps 2010 er en fin og rimelig dessertvin som passer godt til denne iskaken. I tillegg kommer den i en halvflaske som gjør det letter å drikke den opp hvis dere er 4 voksne. Den har en fin sødme med smaker av aprikos, honning og urter. Servèr den kald, ved ca. 10° C.