Fiskesuppe med Safran

1,3 kg fisk
(laks, steinbit, torsk og ferske reker)
1 stor klype safran
3 store tomater
4 hvitløksfedd
2 løk
1 krydderbukett (fennikel,
timian, laurbærblad, 1 stor bit appelsinskall)
1 dl druekjerneolje
1,5 dl fiskekraft
1 dl hvitvin
6 skiver godt brød
115 g gruyereost
2 ss hakket persille
1 stang sitrongress
salt og pepper

Vask og fjern skinn og eventuelt bein fra fisken og skjær den så i tykke biter. Rekene skal skrelles. Skolde tomatene, fjern skinnet, hakk i små biter. Skjær løken i små biter og legg i en stor panne med oljen.

Varm opp og ha i tomater, finhakket hvitløk, salt og pepper. Bunte sammen krydderbuketten med en hyssing og legg i gryten og la det koke opp.
Ha i vin, safran, fiskekraft og kok opp igjen. La det så trekke i en halv time på lav varme. Rør i innimellom. Ha i litt revet gruyereost.

Ha i fisk og reker og la det trekke i 5 minutter. Ta ut krydderbuketten og sitrongresset og server med hvitløkskrutonger og roullie.

Rouille
1 rød chili, fersk
1 rød paprika
2 loffskiver
3 hvitløksfedd
1 eggeplomme
1 dl olivenolje
salt

Skrell og fjern frøene fra chili og paprikaen og skjær i små biter. Skjær skorpen av brødet, fukt med vann og klem vannet ut igjen. Kjør chili, paprika, loff, finhakket hvitløk, eggeplomme og en klype salt i kjøkkenmaskinen. Hell i oljen litt om gangen. Konsistensen skal være som majones.

hvitløkskrutonger
Gni hvitløk på noen skiver av grovt brød, skjær i mindre biter. Sprinkle krutongene med litt god olivenolje, ha over litt salt og pepper og stek i ovnen på 100º i 15-20min til de blir god og sprø.

Anbefalt drikke: Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken 2009 (den er nydelig til retten)