Chiara Boschis

Chiara Boschis, foto © Agricola E. Pira & Figli

Fredag 24. mars stod jeg foran døren til Chiara Boschis og ringte på. Jeg hadde på kort varsel fått audiens og ble tatt godt imot av Chiara. Under det spesielt hyggelige besøket fikk jeg blant annet smakt de nye 2012 årgangene av Baroloene deres.

–  –  –

Boschis-familien har siden 1968 også eid vinhuset Giacomo Borgogno, som har produsert vin siden 1761 og har vært ett av de historisk sett viktigste husene i hele Piemonte. Chiaras bror, Giorgio, har driftet Borgogno mens Chiara fikk muligheten til å ta over driften av Azienda Agricola E. Pira & Figli i 1990. Sebastiano Pira sin sønn, Enrico, døde tragisk nok i en ulykke i 1980, og siden familen ikke hadde andre som kunne overta driften, ble gården solgt til Boschis familien. Men ikke før de hadde gått med på å beholde firmanavnet, E. Pira & Figli på etikettene. Med overtagelsen av gården ble Chiara også den første kvinnelige vinmaker i Barolo. Hennes første årgang, 1990, viste seg å bli meget god og den gav henne en super start på karrieren.

Chiaras hus, med Barolo by ligger like bak ryggen på fotografen, foto © Agricola E. Pira & Figli

Chiara Boschis har i dag 9 hektar vinmarker lokalisert i Barolo (Cannubi/Liste/Terlo), Monforte (Mosconi, Le Coste, Ravera) – Serralunga d’Alba (Gabutti, Baudana). Chiara produserer 6 forskjellige viner; Barolo Cannubi, Barolo Mosconi, Barolo Via Nuova, Langhe Nebbiolo, Barbera d’Alba Superiore og Dolcetto. Totalt produserer de rundt 35 000 flasker årlig.

Om natten har larvene (cutworms) fest i vinmarkene:( – foto © Chiara Boschis / Jørn G. Broll

Med våren kommer de første tegn på liv i markene, men om kvelden kommer også en liten larve (cutworm) frem for å gumle i seg knoppene på vinrankene. For at ikke disse krypdyrene skal ødelegge for mye, tar Chiara på seg hodelykt og går ut om natten for å fjerne de.

Chiaras kjeller, foto © Jørn G. Broll

Lagringsrommet var ferdig renovert i 2010 og bygget bombesikkert og støtsikkert med plast rundt veggene for at flaskene/vinen ikke skal bli utsatt for risting fra de mange lastebilene som dundrer forbi utenfor. I 2010 ble også det nye underjordiske flaskelagringsrommet under garasjeanlegget ferdig, som gjør at de nå har plass til å sette til side mer av produksjonen sin.

Jeg var så heldig å få kjøpt en flaske av deres legendariske 2010 årgang av Barolo Cannubi. Her hjemme ble alle flaskene av denne vinen solgt på 1-2-3 da den kom på markedet. Interessant er det også at vinen koster det samme på gården som den koster på Vinmonopolet her hjemme!

fakta
– fra 2014 årgangen er produksjonen 100% organisk sertifisert
– til daglig jobber det kun 3 faste arbeidere, Chiara og broren Giorgio
– Cannubi lagres i 2000 liters franske eikefat, Mosconi og Via Nuova lagres på barriques

Chiara sine viner er spesielt transparente og lekre. Jordsmonnet i Cannubi marken består av en høy andel kalk og leire/mergelmiks, som gir et delikat, syrlig og rødfruktpreget uttrykk. Drueklasene avstilkes 100 %. Gjæring og masserasjon finner sted i temperatur-regulerte ståltanker på maksimalt 30-32º C og etter hvert også lavere i ca to uker med regelmessig overpumping av mosten, i første rekke for å effektivisere ekstraheringen av aromastoffer. Deretter overføres vinen til nye franske eikefat for et opphold på 24 måneder. Flaskene lagres ytterligere i ett år på flaske før salg.

Barolo Cannubi 2012
Toppvinen fra Chiara. Enkeltmarksvin fra Cannubi markene i Barolo. Vinen er selvfølgelig veldig ung ennå, ganske frisk, floral, krydret og fruktig med et godt tanninsk bitt, men også med god tyngde i underliggende frukt. Ekstremt lang og kompleks utgang på smakene. Trenger tid til å utvikle seg, men er samtidig overraskende tilgjengelig allerede.

Barolo Mosconi 2012
Enkeltmarksvin fra Monforte. Spesielt frisk med gode fruktige smaker av røde bær, kirsebær og mynte. Kjennbare tanniner, god lengde på smakene. En ung vin som vil ha godt av å ligge i 3-5 år til.

Barolo Via Nuova 2012
Blandingsvin med druer fra 6 forskjellige vinmarker. En enklere vin som er ganske frisk og med et godt tanninsk bitt, noe parfymerte smaker, frisk og god vin.

Chiaras viner på Vinmonopolet

Azienda Agricola E. Pira & Figli